Музика

Мултиинструменталистът Александър Селие идва в София за концерт на 1 декември

Синът на откривателя на мистерията на българските гласове Марсел Селие ще свири с двама български музиканти

 

Мултиинструменталистът Александър Селие идва в София за концерт на 1 декември

Александър Селие, музикант, композитор и изпълнител от Швейцария, ще изнесе първия си концерт пред българска публика в изцяло обновената Камерна зала „БИАД“ на ул. „Раковски“ 108 на 1 декември от 19:00 ч.

Селие-син ще демонстрира в София уменията си на различни инструменти като пиано, келтски флейти, фуяра, пан флейта, калимба, хармоника, дудук, укулеле, челюстна арфа, кларинет, както и на... лист от роза и туба за вода. Специални участници в събитието са българските музиканти Христина Белева (гъдулка) и Костадин Генчев (кавал).

Александър Селие е роден в Лозана в семейството на прочутия швейцарец Марсел Селие, откривател на магията на нашия фолклор и автор на поредица от радиопредавания, дала името на хора „Мистерията на българските гласове“. Александър израства в среда, оцветена от традиционната и циганска музика, която баща му открива в Източна Европа. На четиринайсет е, когато се влюбва в джаз пианото и импровизацията благодарение на Франсоа Линдеман и продължава обучението си в консерваторията в Лозана при Кристиан Фавр. От 1982 г. свири в различни формации и композира за танци, театър, разкази и кино.

Многобройните му пътешествия и сътрудничества непрекъснато обогатяват неговите хармонии и ритъм. Пианистът-мултиинструменталист превръща предмети от ежедневието в музикални инструменти, като по този начин създава около себе си игрива, поетична вселена, оцветена с джаз и латино музика.

Той предприема няколко пътувания до Африка, Бразилия, Карибите, Луизиана и Източна Европа. От тази негова страст се ражда книга-CD за перкусиите и за музикалния живот на Буркина Фасо. От Тринидад си донася стоманен тиган, който интегрира в своите композиции и импровизации.

Александър Селие често свири с Жан Дюпере, мултиинструменталист. Тяхното сътрудничество е запечатано в два от общо 17-те компактдиска с авторски композиции, които Селие е издал – „Voyage au bout des notes” и „Opus 2004” – запис на живо в „L’Esprit Frappeur“.

Селие-син разработва различни проекти с музиканти като Йон Миу, Антоан Оберсън, Аник Роди, Мария де ла Пас, Уилям Фиеро, Орели Тропе, Еван Кристофър, Андре-Даниел Мейлан, Оливие Гросклод, Семира Азад, Сирил Регамей.

 

Христина Белева е изпълнител на гъдулка. Музицирането ѝ е деликатно, чувствено, дълбоко. В свиренето си се стреми да запази фолклорните традиции на България и Балканите. С лекота проправя път на гъдулката и в други музикални жанрове и творчески колаборации. В периода 2006-2016 г. е солист в Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”. От 2016 г. е солист-оркестрант в Оркестъра за народна музика при Българското национално радио. От 2008 година Христина е част от група "Булгара". През 2011 г. с китариста Петър Миланов създават дуо и издават албумите "На фокус" (2011) и "Нека ти разкажа" (2014) с авторски композиции. От 2018 г. дуото става част от бенда в новия албум "BooCheeMish" на хор "Мистерията на българските гласове", с който концертират в редица държави.

Костадин Генчев е композитор, аранжор, изпълнител на кавал в Оркестъра за народна музика на БНР от 1993 г. Носител е на наградите „АСКЕЕР” ‘2005 за театрална музика с група „БУЛГАРА” и на Втора награда от Националния конкурс за написване на симфонично произведение в неравноделни ритми „7/8” (2016).

Кариерата на Костадин Генчев като оркестрант започва през 1990 г. в Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен. Работил е и в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.  Автор е на повече от 800 аранжимента на народни песни и над 100 инструментални пиеси, написани специално за състава на БНР. С инструменталната група към хор „Мистерията на българските гласове” участва в концерти в Европа, Азия и Латинска Америка от Бразилия до Хонг Конг.

*

Билети за концерта на Александър Селие и приятели в София: https://www.eventim.bg/bg/bileti/aleksandr-selie-improvizacii-sofia-zala-biad-596262/event.html

 

Повече информация и снимки, аудио и видеозаписи на Александър Селие:

Main web: alexcellier.com 

Facebook perso: https://www.facebook.com/alexandre.cellier

Youtube: https://www.youtube.com/user/acellier

Blog: alexcellier.com/blog

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.11.2022 г. 17:49
Етикети:
Импровизациимистерията на българските гласовеСофияконцерт
Костадин Генчев (кавал)
Христина Белева (гъдулка)
Александър Селие
Посетено:
912
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35957-multiinstrumentalistat-aleksandar-selie-idva-v-sofiya-za-kontsert-na-1-dekemvri