Музика

Маестро Емил Табаков на 75

С премиерата на Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков Държавна опера Варна отбелязва 75-годишнината на големия диригент и композитор

 

◊ СЪБИТИЕТО

Най-новата творба на големия български диригент и композитор Емил Табаков – Концерт за цигулка и оркестър ще прозвучи за пръв път във Варна на 25 ноември 2022, 19.00 ч., ФКЦ, със солист виртуозния цигулар Светлин Русев. За оркестъра на Държавна опера Варна е чест и радост да представи за пръв път в града Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков, под диригентството на самия автор, в годината на неговия 75-годишен юбилей. В програмата на симфоничния концерт е включена и Седма симфония от Лудвиг ван Бетовен.

Емил Табаков:

„Написах Концерта за цигулка и оркестър за Русенския фестивален оркестър и специално за Светлин Русев, който беше солист на премиерите в Русе, София, сега и във Варна. Във всичките ми концерти за различни инструменти съм заложил драматургия, която изисква виртуозност не само от солиста, но и от оркестъра. Оркестърът за мен никога не е акомпаниращ, така че и в Концерта за цигулка и оркестър той също е равнопоставен и изпълнява отговорни задачи. Моето най-важно изискване за един добър оркестър е да знае как се свири Бетовен, как се свири Брамс, как се свири Моцарт. Да знае как се интонира, как се фразира в дадения случай. Добрите оркестри го могат, тогава диригентът няма нужда да обяснява разликите в интерпретацията на различните композитори и нещата стават по-лесни. Оркестрите в цяла България станаха оперни и макар че добрите оркестри могат да изпълняват и оперна, и симфонична музика, подготовката на един симфоничен концерт предполага повече време, докато се навлезе в спецификата му. Обратно, един симфоничен оркестър също би имал нужда да се настрои на оперно свирене. И в двата случая диригентът има какво да върши“, уточнява маестро Табаков.

Диригент и композитор със световно признание, Емил Табаков ръководи различни музикални институции: Камерния ансамбъл "Софийски солисти" (1979-1988); Софийската филхармония (1985-2000); Белградската филхармония (1994-1999); Новогодишния музикален фестивал в НДК (1999 - 2004); Симфоничния оркестър “Билкент” в Анкара (2002-2008); Симфоничния оркестър на БНР (2008-2015). Дирижира Фестивалния оркестър на „Мартенски музикални дни“ в Русе, често работи с оркестрите на Варненската и Пловдивската опера. Дирижира мащабния концерт в НДК по повод българското европредседателство през 2018 г. Гостувал е с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент в много страни на Европа, Америка, Азия и Австралия. Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от класиката, романтизма и съвременни автори. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения на компактдискове за известни звукозаписни компании. С впечатляващото си и мащабно творчество - 11 симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием, камерни и солови произведения, Емил Табаков се нарежда сред най-забележителните български композитори на нашето съвремие.

75-годишният юбилей с нищо не променя напрегнатото му ежедневие на диригент и композитор: „Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал. Искам да композирам и нова музика, затрупан съм с поръчки. Опитвам се да редувам двете неща равностойно, но времето все не достига“, усмихва се харизматичният диригент, към когото музикантите от Оркестъра на Държавна опера Варна изпитват респект и възхищение.    

 

◊ ЮБИЛЕЕН ПОРТРЕТ НА ЕМИЛ ТАБАКОВ ОТ ОРКЕСТЪРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Петър Тулешков – цигулар и диригент

Маестро Табаков е много вдъхновяваща личност, която ни събира в едно цяло и ни насочва към дълбините в музиката. Очаквам с нетърпение всяка среща с него, защото той избира интересни програми със съвременна музика, която не се свири често, а в нея има такива шедьоври. Като композитор Емил Табаков е ярък представител на съвременната музика. Неговата оригинална музикална мисъл изгражда сложна фактура с преплетени размери, в която всъщност всичко е свръхподредено и създава своя специфична атмосфера. Така е в Концерта за цигулка и оркестър, в симфониите му и други негови произведения.

Имах щастието да дирижирам неговия Концерт за маримба, вибрафон и тъпан. Със страхопочитание се заех с партитурата и подреждайки нещата в главата си, в съзнанието ми започнаха да се избистрят картини. В цялото творчество на Емил Табаков тази подреденост и ритмичност създават една особена моторика, както у Бетовен. Затова в нашия концерт сега Концертът за цигулка и оркестър на Емил Табаков е съчетан прекрасно със Седмата симфония на Бетовен, в която всичко е бързо, със строг ритъм, танцувално, маршово дори. Откриваш различни съпоставки, виждаш подредеността, виждаш детайлите и пред теб изниква цялостната картина. А втората и третата част на Концерта за цигулка и оркестър са абсолютни молитви - един космос, в който властва хармонията. Властва виртуозно и танцувално – това също са характерни белези в композиторския стил на Емил Табаков. Желая му здраве и радост. Вярвам, че вдъхновението ще го води и във времето напред.

 

Галина Ледлова - виола

Да свириш с маестро Табаков е празник. Огромен ерудит и енциклопедист, изключителен композитор и великолепен диригент с отношение към оркестъра. Пожелавам му още дълги години да е в тази превъзходна кондиция, която показва непрекъснато.

 

Борис Казаков - контрабас

Прекрасно се свири с маестро Табаков. Той успява да извади най-хубавото от всеки музикант. В неговия Концерт за цигулка и оркестър се сблъскваме с редица иновативни подходи в композиторския му стил като например необичайното делене на нотите, което музикантът трябва стриктно да спазва, просто трябва да пренастрои метронома в главата си. Да продължава да твори и още много години да бъде между нас.

 

Марина Винокурова - цигулка

Много харесвам маестро Табаков. Обичам да свиря под неговата диригентска палка. Вълнува ме неговата музика, усещам в нея оптимизъм и житейска мъдрост. Пожелавам му здраве, щастие и творчески висоти.

 

Красимир Щерев – цигулка, концертмайстор

С голямо удоволствие свиря с маестро Табаков. Той има огромен опит, владее съвършено оркестъра и с него ние не спираме да се усъвършенстваме. Той е прецизен и взискателен, което може да притеснява само този, който не се е подготвил добре. Имам прекрасни спомени от концертите си с маестро Табаков. Първият ми досег с неговото изкуство се случи по хубав повод, солирах в Бетовеновия концерт за цигулка и оркестър, беше чудесно. Радвам се всеки път, когато маестро Табаков идва във Варна. Да бъде здрав, дълголетен и все така да ни вдъхновява.

 

Зара Сирязова - виолончело

Прекрасен диригент. Удоволствие е да работя с него. Той е взискателен, но в същото време дава свобода на музиканта и това много ми допада.

 

Олена Мошинска – виолончело, концертмайстор

Маестро Табаков е уникален творец и диригент от най-висша класа, към когото всички изпитваме огромен респект. Той изработва подробно всеки детайл и проявява търпение, дори когато на оркестранта му е трудно да се справи. Много е взискателен, но умее и да се шегува, което разведрява атмосферата. В началото, да си призная, се страхувах от него, но вече знам, че ако се отнасяме сериозно към задачите си, дори да сбъркаме нещо, той ще го отбележи с усмивка. Пожелавам му от сърце здраве и удовлетворение. Дано сме заедно в още много концерти.

 

Нейко Бодуров - тромпет

Маестро Табаков винаги предлага екстремни програми, които ни провокират и ни помагат да се усъвършенстваме. Искам да го поздравя за великолепния Концерт за цигулка и оркестър, който е написал – една виртуозна творба за всички инструменти, не само за соло цигулката. За нас е огромно удоволствие да сме заедно на една сцена с диригент от такъв висок ранг. Благодарим му за това и си пожелаваме да свирим поне още 75 години с него.

 

Ирина Олшанска - цигулка

Удоволствие е да свириш под диригентството на маестро Табаков. От него винаги научаваш нещо ново. Имам усещането, че с неговите репетиции прочистваме слуха си и това ни действа като профилактика, особено когато свирим класика, Бетовен например. Невероятен музикант, който ни зарежда с емоция и ни подтиква да се развиваме. Същото е сега с Концерта за цигулка и оркестър – една блестяща и много трудна творба, за която оркестърът трябва да бъде на високо ниво. Пожелавам на маестро Табаков още дълго да запази такава прекрасна форма, да бъде все така енергичен, позитивен и креативен. Очакваме с нетърпение новите му творби.

 

Здравко Гайдаров – тромпет

Голям диригент. С маестро Емил Табаков се прави истинска музика.

 

Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна

Да се работи с големи творци, не само диригенти, но и композитори, като Емил Табаков, е привилегия и отговорност. В последните години той често застава пред нашия оркестър и резултатите от работата му са видими и трайни. С голямо удоволствие показваме пред нашата публика нова българска музика, какъвто е Концертът за цигулка и оркестър на Емил Табаков, в който ще свири блестящият български цигулар Светлин Русев, заедно с Оркестъра на Държавна опера Варна. Варненската премиера на този концерт ни дава поглед към най-доброто, което българската култура е сътворила.

Има нещо символично в това, че в 75-ия юбилеен сезон на Варненската опера ние отбелязваме и 75-годишния юбилей на маестро Емил Табаков. Вярвам, че той още дълги години ще ни радва със своето голямо изкуство! На многая лета!

 

_____________________

На снимките: Маестро Табаков дирижира Оркестъра на Държавна опера Варна. Симфоничен концерт, 25.11.2021, ФКЦ

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
25.11.2022 г. 14:27