Музика

„Пътешествие около света" - Концерт по случай 110 години от независимостта на Република Албания

28 ноември 2022, 19 часа, Софийска опера

„Пътешествие около света" - Концерт по случай 110 години от независимостта на Република Албания

 

Концерт по случай 110 години от независимостта на Република Албания

На 28 ноември трима известни албански изпълнители - Инва Мула (лирично сопрано), Генц Тукичи (пиано) и Олен Чезари (цигулка) ще изнесат в Софийската опера концерт, наречен „Пътешествие около света". Това са три световни звезди, които за първи път излизат пред българска публика. В концерта ще бъдат включени творби не само от Албания, но и от различни държави. От Албанското посолство изтъкват, че „... това ще бъде една прочувствена, разтърсваща музика, която се усеща само от душата. Цигулката на Олен Чезари лети високо, танцува с вятъра, докосва небето. Пианото на Генц Тукичи не се забравя."

Инва Мула (на албански: Inva Mula) е албанска оперна певица. Известна е в поп-културата с дублирането на гласа на Дива Плавалагуна от филма „Петият елемент". Родена е на 27 юни 1963 в Тирана в семейството на оперни певци – албанеца Авни Мула и рускинята Нина Мула. През 1987 печели конкурса Cantante d'Albania в Тирана, а през 1988 година – конкурса на името на Георге Енеску в Букурещ. През 1992 е победителка в конкурса Butterfly в Барселона. На следващата година печели награда на първия международен оперен конкурс Operalia, организиран от Пласидо Доминго в Париж, от който е записан диск с участията.

Мула изнася концерти в Париж, Тулуза, Триест, Милано, Верона, Брюксел, Мюнхен, Осло, Торонто, Токио, Билбао. Въплъщава се в роли от оперите „Медея" на Луиджи Керубини, „Пертската красавица" и „Иван IV" на Жорж Бизе, „Лястовичката" и „Бохеми" от Джакомо Пучини, „Травиата", „Фалстаф" и „Риголето" на Джузепе Верди, „Лучия ди Ламермур" и „Любовен еликсир" от Гаетано Доницети, „Манон" от Жул Масне, „Мирей" от Шарл Гуно.

Често ѝ акомпанират френско-албанският пианист Генц Тукичи и цигуларят Олен Чезари, който успява да се дипломира на 17 години в Римската консерватория. През годините той е свирил на различни световни сцени, а също така пред папа Йоан Павел II и папа Франциск. Генц Тукичи завършва консерватория в Тирана, след което следва в Париж. Кариерата му е възходяща, записва различни пиеси за пиано и оркестър и гастролира по световните сцени.

 

Автор:
Галина Минчева, Софийска опера и балет
Публикация:
23.11.2022 г. 15:49
Етикети:
Софийска опера и балетконцерт
110 години от независимостта на Република Албания
Олен Чезари
Генц Тукичи
Инва Мула
„Пътешествие около света"
Посетено:
379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35918-pateshestvie-okolo-sveta-kontsert-po-sluchay-110-godini-ot-nezavisimostta-na-republika-albaniya