Музика

"Изяществото на камерната музика" - концерт във Варна

Градска художествена галерия, 23 ноември, 18:30 ч, вход свободен

 

◊ ПОКАНА

На 23 ноември от 18:30 ч. в Градска художествена галерия във Варна ще бъде представен концерт „Изяществото на камерната музика“. Входът е свободен.

За всички ценители на класическата музика е направена специална селекция от произведения. Солисти ще бъдат Стефан Бояджиев (пиано) и Божидар Бенев (цигулка). С този концерт се цели да се популяризира камерната музика и да се представи на публиката нейната красота и изящество. В програмата са включени произведения на Бах, Бетовен, Григ и др.

Между изпълненията ще имате възможност и да чуете историята, която стои зад тяхното създаване и някои любопитни факти, свързани с тях и с периода, от който са. По този начин освен да се насладят на музиката, зрителите ще могат и да научат полезни и любопитни факти по темата.

Стефан Бояджиев през 1998 г. завършва НУИ „Добри Христов” в родния си град, специалност пиано. През 1998 г. е приет в НМА „Панчо Владигеров” - София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където през 2000 г. завършва хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА „Панчо Владигеров” е дирижирал още: Пазарджишки симфоничен оркестър (2002), Софийски духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорска опера (2011). През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ – София при Деян Павлов. През 2013 г. завършва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. Във Варненската опера работи най-напред с хора, а след това и с оркестъра и солистите, като реализира редица премиерни заглавия. Изявява се и като блестящ пианист с изпълнението на Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов с Варненската филхармония. Като пианист през последните 2 години участва активно в камерни проекти, част от тях са „Испанска феерия“, „Приказка да ти изпея“, „С България в сърцето“ и др.

Божидар-Матео Бенев завършва НУИ „Д. Христов“ в гр. Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Продължава професионалното си обучение в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това, след успешно издържан конкурс през 2004 г. влиза в състава на Симфоничния оркестър на Варненска Филхармония, където през 2014 г. след прослушване и концерт е повишен и става помощник концертмайстор, както и концертмайстор по съвместителство. От 2013 г. е член и на Български камерен оркестър – гр. Добрич. Не спира да концертира солово със споменатите състави, изпълнява и камерни сонатни концерти и солови рецитали в квартет с изтъкнати музиканти от водещи европейски оркестри. Сред които Концертгебау-Амстердам и Радиооркестър Париж на Международния Музикален Фестивал „Варненско лято“.

В програмата:

Йохан Себастиан БахШакона
Лудвиг Ван Бетовен - Лунна соната
Пьотр Илич ЧайковскиРазмишление
Александър Райчев - Соната Поема
Едвард Григ - Соната за цигулка и пиано №3 в до-минор

Продължителност: 1 ч. 30 мин.

Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Варна.

 

Автор:
Ивайло Чебаев
Публикация:
20.11.2022 г. 12:43
Посетено:
666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35882-izyashtestvoto-na-kamernata-muzika-kontsert-vav-varna