Музика

Симфонии за струнни

Музикантите на "Кварто" и Йордан Камджалов за първи път на една сцена

 

◊ ПОКАНА

Симфонии за струнни

На 19 ноември, събота, в зала "България", за първи път на една сцена ще застанат две от имената на класическата сцена у нас – маестро Йордан Камджалов и великолепните софийски камерни музиканти от “Кварто”.

В деня на смъртта на Франц Шуберт, 19 ноември те ще изпълнят две „Симфонии за струнен оркестър“ от Шостакович и Шуберт. В програмата премиерно в България ще прозвучи Симфония за струнен оркестър опус 118 от Дмитрий Шостакович - Рудолф Баршай и впечатляващото произведение „Смъртта и момичето“ на Франц Шуберт - Густав Малер. Изпълнението се посвещава на 194-тата годишнина от смъртта на Франц Шуберт. Диригент ще бъде Йордан Камджалов, а срещата им с Кварто-музикантите на сцената на Зала "България" ще бъде за първи път.  

Кратка история на произведенията:

За първи път в България ще прозвучи Камерна симфония по Струнен квартет № 10 на Д. Шостакович. Той пише Струнен квартет № 10 само за десет дни през юли 1964 г. Посвещава го на един от най-близките си музикални приятели - композиторът Моисей Вайнбер. Премиерата на Десетия квартет на Шостакович е в Москва на 20 ноември същата година. Аранжиментът за струнен оркестър е дело на приятеля на Шостакович, диригент, виолист и създател на легендарния Московски камерен оркестър – Рудолф Баршай.

В деня, в който се навършват 194 години от смъртта на Франц Шуберт ще прозвучи и неговия струнен квартет № 14 „Смъртта и момичето“, аранжимент за струнен оркестър Густав Малер. Квартетът е завършен през март 1824 г. и е част от особено нещастен период от живота на Шуберт. Той е с разклатено здраве и страда от чести пристъпи на депресия. Втората част на квартета е набор от пет вариации, базирани на мелодията на една от най-трогателните му песни, „Смъртта и момичето“, което дава и името на произведението. През 1894 г., по времето, когато завършва своята симфония „Възкресение“, Густав Малер прави аранжимент на предпоследния квартет на Шуберт за струнен оркестър. Същата година дирижира в Хамбург само втората част от него. За първи път в своята цялост, аранжиментът на Малер прозвучава чак през 1984 г.

* * *

Билети за КВАРТО и Камджалов - Симфонии за струнни: на касата на зала “България” и в мрежата на Eventim.bg. Цената им е от 20 до 60 лв. според мястото в залата.
https://www.eventim.bg/

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
15.11.2022 г. 11:27
Посетено:
1882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35846-simfonii-za-strunni