Музика

Премиера на албума „Малахитовата гора” от Мартин Иванов

Стилът на музиката е еклектика от джаз, класическа, авангардна, концептуална музика + звуци от природата, гласове на птици и животни, дъжд, вятър и т.н.

Премиера на албума „Малахитовата гора” от Мартин Иванов

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на премиерата на албума „Малахитовата гора” от Мартин Иванов

30 ноември 2022, Sofia Live Club

Врати: 19:00 ч.
Начало: 20:00 ч.

След 17-годишна пауза Мартин Иванов отново се завръща на музикалната сцена с многопластовия си проект „Малахитовата гора“

Мартин Иванов е един от онези българи, които са натрупали ценен опит навън, за да се посветят на нещо значимо тук. Той е композитор, аранжор, диригент, перкусионист, изследовател и ритъм коуч, който е прекарал 15 години в САЩ и Канада.

Завършва престижните Berklee College of Music, Boston (Summa Cum Laude – джаз композиция и аранжиране), University of Memphis и University of Massachusetts (магистърска и докторска степен по композиция). През годините 2001–2004 Мартин Иванов преподава композиция, хармония, аранжиране, оркестрация, солфеж, история на джаза и ансамбли в University of Memphis и University of Massachusetts.

В портфолиото си има над 250 композиции за разнообразни камерни и големи оркестри. Свирил е и е композирал за джаз музиканти и оркестри, като: Рой Хардгроув, Еди Даниелс, Дейв Самюелс, Джордж Гарзон, Brussels Jazz Orchestra и др. Личен асистент на легендата в световния джаз и авангард Юсеф Латиф.

 

◊ ПРОЕКТЪТ

Проектът „Малахитовата гора“ е еманация на неговия житейски опит, философия, артистични вкусове, отношение към света, алхимични стремежи, благородни каузи и човешко добруване.

„Малахитовата гора“ e музикален албум, книга, събитие, виртуално пространство, социална и екологична кауза, джаз квартет обединени в устойчив и синергичен проект – „Как да превърнем словото и музиката в дърво, или как да се „загубим“ в гората, за да намерим пътя към cебе си“.

„Малахитовата гора“ е творба, която докосва сетивата и е наслада за тях, а в същото това време деликатно провокира мисленето ни в посока на положителна промяна. Уникално, незабравимо и пречистващо преживяване, поставящо читателя-слушател в ролята на главния герой от историята за „Малахитовата гора“ и водещо го до кулминационната точка на катарзис. Катарзис, въздействащ трансформиращо и целебно върху неговото съзнание/самосъзнание, отношение към природата и постигащ усещането за висша екология! Екология на мислите, екология на чувствата, поведението и отношенията между хората, което от своя страна да доведе и до екология на света и природата.

Проектът води своята публика до позитивна трансформация и служи като модел за изграждане на ценности.

Реализирането на артистичната част от проекта ще генерира средства, необходими, както за подпомагане на бедстващите горски райони, така и за засаждането на нови гори.

 По този начин се създава уникалната възможност всеки един притежател на “Малахитовата гора” да бъде съавтор, създател и творец на забележителна, вдъхновяваща и единствена по рода си артистична, екологична, мултикултурна, глобална инсталация. Творба, развиваща се и растяща във времето и увличаща с „домино ефекта“ си безброй други полезни и креативни проекти и дейности.

 

◊ МУЗИКАТА

Стилът на музиката е еклектика от джаз, класическа, авангардна, концептуална музика + звуци от природата, гласове на птици и животни, дъжд, вятър и т.н. Композициите от албума следват съдържанието на книгата и всяка една от тях съответства на главата от текста. „Гръбнакът“ на произведението е изграден от 5 композиции, които заемат следните места в албума: 1, 3, 5, 7, 9. Тези 5 композиции откриват и презентират всеки един сезон от годината (зима, есен, лято, пролет и отново зима) и са главен движещ мотив в сюжетната линия. Те превеждат протагониста, а заедно с него и слушателите, читателите и изпълнителите през различните сезони. Имат изключително важно значение, защото създават подходящата атмосфера, която отключва предстоящите ИЗПИТАНИЯ, през които ще премине героят. Изпитанията са 4 авангардни композиции, които заемат следните места в албума: 2, 4, 6, 8. Те използват концепции и подходи като: concept, aleatory, serial, minimalistic music, free jazz и др. Когато протагонистът ги преодолее, преминава в композициите с нечетни номера и бива награждаван от „Малахитовата гора“. Всяко едно от четирите Изпитания е представено от определено животно, чиято роля се изпълнява от определен изпълнител от квартета, който е солист в съответната композиция.

 

◊ КНИГАТА

Най-възрастната баба в едно планинско село разказва древната легенда за „Малахитовата гора“. На всеки 27 години, на Бъдни вечер срещу Коледа се отваря порта към тази невероятна и мистична гора. През нея тя засмуквала онези, които били отчаяни от живота и се лутали без утеха и посока. Загубилите се в нея хора, тя подлагала на сериозни изпитания и предизвикателства. Тези, които не успявали да преминат през тях, оставали завинаги в „Малахитовата гора“ и там намирали смъртта си. Онези, които успешно се справяли, тя награждавала богато и ги пускала да си отидат напълно променени. Отчаяният от живота си (вследствие на лична трагедия) протагонист загубва способността да вижда цветовете и светът за него е черно-бял. Погълнат от „Малахитовата гора“, той преминава през множество приключения и обрати. След преодоляването на всяко едно от предизвикателствата (които са метафори на неговите страхове, ограничаващи вярвания, разбиранията за смисъла на живота, достойнство, отговорност и свобода, изкушения, личен избор) той започва да вижда един след друг, по определен ред цветове. „Малахитовата гора“ го връща за една нощ във времето, преминавайки на обратно през всеки един сезон (зима, есен, лято, пролет), за да се озове отново в зимата на Коледа 25.12. пречистен.

Повече за проекта на адрес: https://malachiteforest.com/

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
12.11.2022 г. 11:32
Етикети:
Посетено:
698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35817-premiera-na-albuma-malahitovata-gora-ot-martin-ivanov