Музика

Дебютен концерт на първия български танго оркестър на Световния ден на тангото

Стоян Караиванов и Orquesta Típica Libertango за първи път на сцена, с участието на световния шампион по сценично танго Макс ван дер Воорде

 

Тази година Световният ден на тангото ще бъде отбелязан в София с едно историческо събитие – на 11 декември в зала “България” от 18 ч. ще се състои дебютният концерт на Orquesta Tipica Libertango - първия български танго оркестър, чиито инициатор и ръководител е талантливият български бандонеонист Стоян Караиванов.

Репертоарът на Orquesta Tipica Libertango е изцяло посветен на класическото аржентинско танго, а за своя първи концерт оркестърът е избрал да представи програма от известни танга с аранжиментите на легендарния оркестър на Освалдо Пулиезе – един от най-обичаните оркестри в историята на тангото. Характерният ритъм, динамиката, виртуозността, драматизмът – всичко това прави аранжиментите на Освалдо Пулиезе изключително популярни както в танцовите салони, така и в концертните зали по света. Стилът на оркестъра на Пулиезе е перфектният мост между традиционната и съвременната танго музика и не случайно е залегнал в основата на сценичното танго, такова каквото го знаем от големите танго шоу спектакли. Софийската публика ще може да се убеди в това, гледайки танцовите изпълнения на световния шампион по сценично танго Макс ван дер Воорде от Аржентина, който пристига в София специално за да танцува на концерта със своята партньорка Ралука Алдеа. Един наистина подобаващ старт за първия български танго оркестър!

Orquesta Tipica Libertango e създаден от Стоян Караиванов - най-известния изпълнител на бандонеон в България и единствения бандонеонист в страната, който използва класическа Аржентинска система. Стоян започва музикалната си кариера като изпълнител на баян и акордеон, печелейки редица награди и изнасяйки концерти в България и много други държави, сред които Австрия, Германия, Италия, Словакия и др. Отличен е и с почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Любовта му към аржентинското танго го насочва към най-типичния за този жанр инструмент - бандонеона. Формирането му като бандонеонист започва с обучение при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията в Каляри, Италия и преминава през уроци и майсторски класове при такива именити изпълнители на бандонеон, като Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. Талантът и уменията на Стоян бързо го превръщат в най-търсения бандонеонист в България, често канен като солист от водещите симфонични оркестри и камерни ансамбли в страната.

Най-новият проект на Стоян е създаването на първия български типичен танго оркестър (“orquesta tipica”), изключително амбициозна задача имайки предвид, че в нито едно българско музикално учебно заведение не се преподава аржентинско танго. За целта музикантите на оркестъра, подбрани чрез взискателен кастинг, преминават през специално обучение, включващо майсторски класове за танго оркестър водени от Даниел Бинели - един от най-известните бандонеонисти, педагози, изследователи и аранжори в областта на аржентинското танго, ръководил и участвал в множество знакови оркестри за жанра.

Специален гост на концерта е един от най-уважаваните и харесвани танцьори на аржентинско танго по света Макс ван дер Воорде. Още съвсем млад той започва своята кариера като професионален танцьор в някои от най-известните танго шоу спектакли в Буенос Айрес, като Tango Porteño, Gala Tango, Tango After Dark, а впоследствие става част от известните трупи Tempo Tango, Pasión de Tango и Tango Fire. През 2011, заедно с тогавашната си партньорка Соланж Акоста, печели световния шампионат по танго в Буенос Айрес в категорията сценично танго. Освен хореограф и танцьор, Макс е много популярен учител и обикаля целия свят да преподава и да участва в големи международни танго фестивали. По време на концерта в зала България на 11 декември той ще танцува заедно с изтъкнатата румънска танцьорка, хореографка и преподавателка на аржентинско танго Ралука Алдеа.

Повече информация за събитието има на официалния сайт www.diadeltango.com, а билетите са в продажба в мрежата на Eventim, на касата на зала “България”, в Дюкян Меломан и онлайн на http://tickets.diadeltango.com

Автор:
Иво Борисов
Публикация:
08.11.2022 г. 11:24
Посетено:
1687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35783-debyuten-kontsert-na-parviya-balgarski-tango-orkestar-na-svetovniya-den-na-tangoto