Музика

Plovdiv Jazz Fest открива осмото си издание със специален концерт с музиката на Чарлз Мингъс

Фестивалът продължава от 4 до 7 ноември в Пловдив

Plovdiv Jazz Fest открива осмото си издание със специален концерт с музиката на Чарлз Мингъс

 

Концертът „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс“ ще открие осмото издание на Plovdiv Jazz Fest на 4 ноември от 20:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив. 

Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс, чийто принос към развитието на джаза е огромен. Той е сред основните поддръжници на колективната импровизация. През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождението му.

Концертът е създаден и продуциран от пловдивския джаз фестивал. Още в началото на годината екипът на Plovidiv Jazz Fest се е свързал с пианистите Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) с покана да направят общ концерт с композиции на Чарли Мингъс. 

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт. Събитието ще е поредната продукция, инициирана от и за фестивала след „Четири дами пеят джаз“, „Четирима господа пеят джаз“ и „Четири млади дами пеят джаз“. Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт на фестивала.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Министерство на културата и е част от Културния календар на града за 2022 г. Гостуването на Давид Пеня Дорантес се осъществява със съдействието на Посолство на Кралство Испания в България.

Програмата на Plovdiv Jazz Fest продължава до 7 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Повече за останалите концерти може да прочетете в статията в "Културни новини".

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
03.11.2022 г. 09:50
Посетено:
505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35750-plovdiv-jazz-fest-otkriva-osmoto-si-izdanie-sas-spetsialen-kontsert-s-muzikata-na-charlz-mingas