Музика

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей

Съставът представя премиерно „Христос на маслиновата планина" от Бетовен на 4 ноември в зала „България", заедно със Симфоничния оркестър на радиото

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей

 

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей

На 4 ноември от 19.00 часа в зала „България" Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР ще представят българска премиера на Ораторията „Христос на маслиновата планина" от Бетовен.

Това е първото от поредицата събития, с които Смесеният хор на радиото с диригент Любомира Александрова отбелязва своя 70-годишен юбилей. В  концерта ще участва и Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова.

Единствената оратория на Бетовен е уникална творба в творчеството на композитора, един почти забравен шедьовър. Драматична музика, разказваща историята за Христовите страсти - в случая по различен и по-хуманистичен начин. Акцентът е върху духовната борба на Иисус в Гетсиманската градина, където Той приема съдбата Си - неизбежността от собствената Си смърт, за да изпълни мисията Си на земята - представена под формата на чаша, от която е трябвало да пие. Първата половина на едночастната оратория поставя фокус върху психологията на страданието на Иисус, докато той моли Бог да вземе тази чаша на скръбта от него.

Редуват се драматични сцени (молитва на Иисус, арии на Серафим и Петър), хорови части (хор от пазачи, дошли да арестуват Исус, хор от ангели, възхваляващи Спасителя и силата на Господ ) и ансамбли (трио Серафим (ангел), Исус и Петър).

В ролята на Иисус на сцената на зала „България" ще видим тенора Мартин Хощетлер, Ангелът е сопраното Ева Перчемлиева, а Петър  - баритонът Атанас Младенов. Великолепните солисти са известни със своите изяви на оперните сцени у нас и в чужбина. Диригент на вечерта ще бъде маестро Георги Димитров.

 

Билети за концерта са налични в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата в зала „България" и в мрежата на Ивентим.

 

Автор:
Катя Василева
Публикация:
01.11.2022 г. 13:46