Музика

Концерт „Музикални будители“ във „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

На 30 октомври, в навечерието на Деня на народните будители, млади музиканти и танцьори от НУИ „Добри Христов“ ще повдигнат духа с българсски шедьоври

 

Концерт „Музикални будители“ във „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

В навечерието на Деня на народните будители младежки концерт ще припомни високите постижения на българската музикална и танцова култура. На 30 октомври от 11 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна под мотото “Музикални будители” младите таланти от НУИ „Добри Христов“ ще поднесат празничното събитие от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

„Музикални будители“ е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ 2 и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната водеща Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”.

Шедьоври на българската музика и танц - от фолклора и класиката до естрадата, са включени в програмата, съставена с много желание от педагозите в елитното Музикално училище.

“Готвим тази програма с много любов - споделя Румяна Петрова, - защото в НУИ “Добри Христов” възпитаваме децата да тачат българската поезия, музика и танц. Ще видим и ще чуем най-любимите класически и фолклорни образци на българска музика и танц, а най-малките ни ученици от начален етап са подготвили за публиката възрожденски стихове. Нека споделим с децата и със семействата си един истински български спектакъл в навечерието на Деня на будителите!”

Началото ще бъде тържествено с “Тебе поем” от патрона на училището Добри Христов в изпълнение на Младежки симфоничен оркестър и Представителен хор към НУИ „Добри Христов“ с диригенти Страцимир Павлов и Румяна Петрова. Още един от големите български композитори ще бъде представен в празничния концерт - Петко Стайнов, с класическите пиеси “Пайдушко” и “Хоро” из великолепната вдъхновената от народното творчество сюита „Тракийски танци“. Изпълнението е на Младежки симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов. Духовият оркестър на училището с диригент Любомир Александров ще изпълни Марш, а след него ще прозвучат изпълнения на солисти от специалността поп и джаз пеене - “Устрем” от репертоара на Маргарита Хранова ще бъде изпълнена от Рюгзан Рамаданова, “Черно и бяло” от репертоара на Георги Христов ще изпее Донко Марков, а “Ах, морето” от репертоара на Тони Димитрова ще ни поднесе Ансамбъл Виолино с ръководител Антоанета Илиева, заедно с Теодор Благоев - акордеон и Благовест Иванов – ударни инструменти.

Детският фолклорен ансамбъл ще извика много усмивки с “Баба винце пила”, а след това ученици от специалност класически танц ще разкрият красотата на танца с “Нощем ще светиш, денем ще красиш” по музика на Веселин Стоянов, хореография Биляна Георгиева, изпълнена от 12. Клас и “Нестинарско хоро” по музика на Марин Големинов, хореография Нина Иванова, изпълнена от 10. И 11. Клас. В “Еркечки танц” по музика на Михаил Йорданов, хореография Маргарита Дикова ще се впуснат ученици от 8.-12. клас, специалност български танци.

Гайдарският оркестър, Народният оркестър и Фолклорният ансамбъл „Добри Христов“ ще навържат в поредица от фолклорни ритми финалните емоционални моменти на този концерт, подготвен с много надежда за извисяване на българския дух.

Началото е от 11 часа.

* * *

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 6 години е безплатен.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс 

https://varnasummerfest.org 

https://www.facebook.com/vnsummerfest

___________________

Снимки Росен Донев

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
29.10.2022 г. 15:48
Етикети:
Посетено:
492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35721-kontsert-muzikalni-buditeli-vav-varnensko-lyato-za-detsa-ot-obrazovatelniya-modul-na-mmf-varnensko-lyato