Музика

"Заедно в Европа" - галаконцерт на румънски и български оперни певци

28 октомври 2022 г., 19 часа, Национална опера Букурещ

"Заедно в Европа" - галаконцерт на румънски и български оперни певци

 

На 28 октомври 2022 г., от 19 часа, в Букурещ предстои да се проведе Галаконцертът „Заедно в Европа“. Събитието е под патронажа на президентите на Румъния - Клаус Йоханис, и на Република България - Румен Радев.

Събитието е по повод 30-годишнината от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, както и по повод 15-годишнината от присъединяването на двете държави в ЕС.

Празничните поводи се допълват и от откриването на пресклуба на Българската телеграфна агенция в Букурещ, с което се затвърждават отличното сътрудничество и отношения с румънската национална агенция „Аджерпрес“.

Домакин на Галаконцерта е Националната опера в Букурещ, която ще събере на една сцена румънските солисти Симонида Луцеску (сопрано), Сорана Негря (мецоспорано), Лучиян Петрян (баритон) и Алин Стойка (бас) и българските оперни певци Таня Иванова (сопрано), Ана-Мария Спатарис (сопрано), Кристиян Христов (тенор) и Евгений Станимиров (бас). Артистите от двете страни на река Дунав ще представят красотата на оперното изкуство под диригенството на маестро Йордан Камжалов. Гостите на Националната опера в Букурещ ще могат да се насладят на арии от оперите „Кармен“, „Риголето“, „Набуко“, „Травиата“, „Бохеми“, „Атила“, „Бал с маски“ и др.

Преди и след Галаконцерта зрителите ще могат да разгледат в лобито на Националната опера в Букурещ и част от съвместната изложба на БТА и „Аджерпрес“, посветена на общия път на Румъния и Република България в Европейското семейство.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касите на Националната опера в Букурещ, както и онлайн на електронната страница на Операта в интернет на адрес:

.

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
25.10.2022 г. 14:52
Етикети:
Посетено:
448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35667-zaedno-v-evropa-galakontsert-na-rumanski-i-balgarski-operni-pevtsi