Музика

"Инвенции oт "Belle Epoque" - Камерен концерт на Владислава Гарвалова

17 октомври, 19 часа, Зала Европа на Доходно здание - Русе

 

"Инвенции oт "Belle Epoque" - Камерен концерт на Владислава Гарвалова

На 17 октомври, понеделник, от 19 часа в зала Европа на Доходното здание един от най-красивите и драматични сопранови гласове от трупата на Русенската опера - Владислава Гарвалова,  ще представи богата програма от избрани песни на няколко ярки композитори, творили в края на 19-и и началото на 20-и век.

Камерния концерт "Инвенции oт "Belle Epoque" ще включва творби  от Рихард Щраус, Франсис Пуленк, Габриел Форе, Жул Масне,  Клод Дебюси, Тозели, Паоло Тости, Лечинио Рефиче, както и Стефано Донауди.

Рихард Щраус е утвърден блестящ майстор, известен със смелото си новаторство, тласнал напред развитието на музикалната култура с богатата хармония на произведенията си и изящната им линия.

Музиката на Франсис Пуленк по-известен с прозвището "музикант на спонтанността" е разпознаваем за музикалните естети с ярки и отчетливи ритми,  красиви диатонични мелодии, топли и изключително фини линии.

Публиката ще се наслади още и на останалите рядко изпълнявани композитори, чиято чувствителност несъмнено ще докосне сърцата им. Песенните творби на тези творци, родени в края на XIX век, носят духа на прелестните реминисценции, вдъхновени от годините на Belle Époque – незабравимото време на културната еманципация на творците в изкуствата на Европа от миналия век.

В концерта ще участва и именитата челистка, русенката Богдана Пенева. А на рояла ще акомпанира нейната дъщеря - пианистката Божена Петрова.

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com
 
 
Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
12.10.2022 г. 16:28
Посетено:
499
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35585-inventsii-ot-belle-epoque-kameren-kontsert-na-vladislava-garvalova