Музика

Оперна гала - заключителен концерт на XXII Майсторски клас на Райна Кабаиванска

02 октомври 2022, 19:00 ч., Зала „България“

Оперна гала - заключителен концерт на XXII Майсторски клас на Райна Кабаиванска
 
След повече от десет години Майсторският клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, се завръща в Зала „България“. XXII Майсторски клас на Райна Кабаиванска започна на 9 септември и ще завърши с пищна оперна гала на 2 октомври от 19 ч. Безапелационната оперна прима се довери на Софийската филхармония за заключителния концерт, който по традиция ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. Публиката в залата ще има възможност да чуе оперни шедьоври, изпълнени от най-добрите ученици на двайсет и втория майсторски клас на Маестра Кабаиванска.
 
Определяна като последната истинска дива от времето, в което изкуството се приемаше като духовен дар, а не стока, Райна Кабаиванска се доказа и като голям педагог. Досега в майсторските ѝ класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в НБУ.
 
Само преди дни в Рим тя получи наградата "Карлота Болонини" на тържествена церемония по случай 100 години от рождението на големия италиански режисьор Мауро Болонини, заснел "Травиата", "Веселата вдовица" и "Адриана Лекуврьор" с участието на Райна Кабаиванска и режисирал легендарната "Тоска" в Рим през 1991 година, в която оперната прима е на сцената с Лучано Павароти. Ден преди концерта специално за филхармоничното общество ще бъде представен и документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент д-р Георги Текев.
 
Билети за концерта, както и за всички събития на Софийската филхармония на касата на зала „България“ и в Ивентим.
Автор:
Публикация:
30.09.2022 г. 15:11
Посетено:
591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35518-operna-gala-zaklyuchitelen-kontsert-na-xxii-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska