Музика

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в Зала „България“

Виртуозният пианист Гиорги Гигашвили ще бъде солист в откриващия концерт

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в Зала „България“

 

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в Зала „България“

Една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век - Трети концерт от Сергей Прокофиев ще звучи в изпълнение на Гиорги Гигашвили и Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин на 30 септември от 19.00 часа в Зала „България“. Това произведение много често и с постоянен успех присъства в концертни програми и влиза в репертоара на най-добрите изпълнители от целия свят като Емил Гилелс, Владимир Хоровиц, Ван Клайбърн, Байрон Джайнис, Марта Аргерич и много други големи пианисти.

Гигашвили и Радиосимфониците имат вече своята силна симбиоза и завладяващо съвместно сценично присъствие от запомнящия се през миналия сезон техен общ концерт под палката на Маестро Георги Димитров, когато вдигнаха залата на крака с блестящото изпълнение на Концерт №20 от Моцарт.

В откриващия новия сезон концерт на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще прозвучат още: Сюита за оркестър от Лазар Николов, с която се отбелязва 100 години от рождението му, както и Сюита от балета „Болт“ на Дмитрий Шостакович – пикантна и възхитително цветна музика, наситена с драма и пародия. Произведението е забранено от властите през 1936 г., а премиерата му е единственият спектакъл за 74 години.

За Гиорги Гигашвили:

Гиорги Гигашвили е носител на множество награди сред които: Първа премия от Международния клавирен конкурс във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич, Първа награда в Международния конкурс за пианисти в Лорет де Мар „Fiestalonia Milenio“ в Испания, Първа награда в IV Международен конкурс за млади пианисти „Фредерик Шопен” в Тбилиси, Първа награда и специалната награда „Нелсън Фрейре“ в III Международен конкурс за пианисти във Виго, Италия (издание на Марта Аргерич, 2019). През октомври 2021 г. той печели Първа награда и Наградата на публиката в престижния конкурс KlavierOlymp в Бад Кисинген, Германия.

Активно концертира като солист и камерен музикант по целия свят. Последните му изпълнения са в Salle Cortot, Париж и в Polska Filharmonia Baltycka, Гданск.

* * *

Билети за концерта на Радиосимфониците на 30 септември в Зала „България“ могат да бъдат намерени в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

 

Автор: Катя Василева
28.09.2022 г. 13:21
Посетено: 928
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35495-simfonichniyat-orkestar-na-bnr-otkriva-noviya-si-sezon-na-30-septemvri-v-zala-balgariya