Музика

Съзвездие от китаристи на Plovdiv GuitArt Festival от 6 до 9 октомври в Пловдив

Майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара и различни музикални работилници

Съзвездие от китаристи на Plovdiv GuitArt Festival от 6 до 9 октомври в Пловдив

 

◊ СЪБИТИЕТО

Plovdiv GuitArt Festival 2022

Началото ще бъде дадено на 6 октомври в Студио 1 на БНР – Пловдив, с Китарен ансамбъл „Академика, който включва настоящи и бивши студенти по китара на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, които тази година празнуват 25 години от създаването си. Репертоарът на състава е с богата гама от класически произведения, както на именити композитори, така и на съвременни български и чужди автори. След тях, на сцената ще се качи младият български виртуозен китарист Георги Димитров – Жожо - победител в конкурса за класическа китара, GuitArt 2018, който се радва на заслужена шеметна кариера в света на класическата музика.

Фестивалният ден ще завърши с един нов проект на виртуозния старозагорски китарист Ангел Демирев „Angel Demirev Folk Quartet“. Началото е планирано за 21:00 ч. на сцената на фестивалния клуб Bee Bop Café.

На 7 октомври в 19:00 ч. в Студио 1 на БНР Пловдив, кубинският китарист с австрийско гражданство проф. Марко Тамайо ще представи пред пловдивската публика премиера на своя нов музикален проект.

Китарният ден ще завърши във фестивалния клуб с ударна доза музика, представена от пловдивските музиканти от Александър Леков Трио.

На 8 октомври, събота, дългоочакваното Трио „Ралченица“ (Петър Ралчев - акордеон, Мие Огура (Япония) – флейта и Атанас Уркузунов – китара) ще зарадва на живо и пловдивската публика. Техните авторски композиции, вдъхновени от българския фолклор ще бъдат представени в Студио 1 на БНР Пловдив, от 19:00 ч.

Вечерта, известната на пловдивчани фламенко/фюжън група Дел Падре ще избухне в Bee Bop Café от 21:00ч.

9 октомври, неделя, е посветен на втората и най-важна част от международен китарен конкурс, където журито ще излъчи и финалист. Победителят от конкурса ще бъде официално обявен и награден в  Дом на Културата "Борис Христов", непосредствено преди концерта на една от легендите в света на класическата китара, гръцкия виртуоз Костас Коциолис с Камерен ансамбъл „Софийски Солисти“, които празнуват 60-годишен юбилей. Те ще представят аранжименти на песни на Бийтълс и концерт на Вивалди за китара и струнен оркестър.

Екипът на Plovdiv GuitArt Festival, Ви кани да запазите тези дати и да се приготвите за поредната незабравима седмица на китарата в Пловдив!

Билети в мрежата на Eventim и на място.

www.facebook.com/guitartfest/

www.guitart.bg

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на Пловдив.

 

Автор:
Александра Коликова
Публикация:
03.10.2022 г. 15:37
Етикети:
Камерен Ансамбъл „Софийски Солисти“Plovdiv GuitArt Festival
Костас Коциолис
Дел Падре
Трио „Ралченица“
Александър Леков Трио
Марко Тамайо
Angel Demirev Folk Quartet
Георги Димитров – Жожо
Посетено:
502
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35490-sazvezdie-ot-kitaristi-na-plovdiv-guitart-festival-ot-6-do-9-oktomvri-v-plovdiv