Музика

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция в историята на събитието

България инициира създаването на балканска мрежа от културни оператори

 

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция за осемгодишната ѝ история. Над 350 делегати от 38 държави, занимаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии се събраха в Националния дворец на културата в трите дни от 22 до 24 септември в различни модули на програмата. Тя включваше  конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите презентационни шоукейс концерти на 16 музикални проекта от страната, с които беше представена българската джаз сцена.

Интересът, който България предизвика като нова дестинация и източник на културни продукти се оправда напълно, като доведе най-голямото представителство на членове на Европейската джаз мрежа у нас, повечето от които посещават страната ни за първи път. Събитието се проведе под мотото “Breaking new ground” и имаше стратегическо значение не само за България, но и за целия Балкански регион, който дълго време оставаше в сянка върху културната карта на Европа. Това е и причината страната ни да инициира създаването на неформална мрежа от балкански културни оператори от Сърбия, Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция, присъствали по време на събитието, които да работят заедно за по-силното позициониране на региона и привличане на нови инвестиции в културния, фестивалния и конгресния туризъм.

Тазгодишната конференция е от историческо значение. Първо, както всички вие се убедихте, силната и оригинална джаз общност съществува от десетилетия в София и ние трябва да продължаваме да я интегрираме в европейския фестивален афиш. Второ, това беше първото събитие от такъв мащаб на целите Балкани и всеки от този регион мечтаеше то да се проведе в Югоизточна Европа. Тази конференция вече има влияние и резонанс върху целия регион“, сподели по време на официалното закриване Драган Амброзич от културния център “Dom Omladine” в Белград и директор на Belgrade Jazz Festival.

Ключовата цел на домакините беше европейската джаз общност да припознае България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари. Те чуха за първи път български джаз, който се отличи с майсторските вплитания на фолклорни елементи и неравноделни ритми, което прави стила ни уникален в световното развитие на жанра. Невероятните проекти 3uP, Бодуров трио, Димитър Льолев квартет: “Родопология”, Георги Корназов “Нова генерация” квинтет, дуото Христина Белева и Васил Хаджигрудев, Джазаница, JP3, Хаджигрудев секстет, Via Mavis, Живко Василев квинтет, The Essential Funk Trombone, Ruth Koleva, Desi & The Madmen, триото Tryplet, Noise Linguistix и “Оратница” представиха изключително разнообразна програма пред потенциалните купувачи на техните проекти, сред които North Sea Jazz Festival (Ротердам), Istanbul Jazz Festival, Ronnie Scott (Лондон), Stadtgarten (Кьолн), Nasjonal jazzscene (Осло), Bimhuis (Амстердам) и други. Това е и първият по рода си у нас джаз шоукейс, който даде голям тласък на възможностите им за реализация на сцените на най-големите фестивали и клубове в Европа.

 „Обърнахме внимание на цялата европейска джаз и културна общност към България, към музикалните ни традиции. Ние работим изключително много в посока отваряне на чуждите пазари за българските музиканти, както и разширяване на представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да взаимодействат активно заедно с други фестивали и организации от Европа“, коментира Мила Георгиева, мениджър международни отношения във Фондация “Ей ту Зет”, инициатор на провеждането на европейската конференция в България. 

Фондация “Ей ту Зет” е организатор на един от най-значимите джаз фестивали на Балканите A to JazZ Festival, както и двигател на редица инициативи за международен културен обмен, реформиране на културните политики на България с фокус експорт и припознаване на креативните индустрии като сектор от икономиката на страната с огромен потенциал за развитие.  

 

Събитието се проведе с изключителната подкрепа на Министерство на културата на Република България, заедно с Министерство на туризма, Столична община - Календар на културните събития и ОП “Туризъм”.

 

Автор:
Яна Строй
Публикация:
27.09.2022 г. 13:55
Етикети:
НДКЕвропейска джаз конференция
Фондация “Ей ту Зет”
Breaking new ground
Посетено:
462
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35489-sofiya-realizira-nay-uspeshnata-evropeyska-dzhaz-konferentsiya-v-istoriyata-na-sabitieto