Музика

Млади таланти на Европейския музикален фестивал Варна

Под мотото “Имена от бъдещето” цигуларката Йоанна Русева ще гостува заедно с пианиста от Франция Гийом Венсан

Млади таланти на Европейския музикален фестивал Варна

 

Млади таланти на Европейския музикален фестивал Варна

Европейският музикален фестивал Варна по традиция включва във всяко свое издание изяви на млади обещаващи имена, които израстват пред очите на публиката и тръгват по музикалните сцени у нас и по света. Тази година меломаните в морската столица ще имат възможността да видят развитието на една млада цигуларка, която вече спечели сърцата им на миналогодишното издание на фестивала.

На 26 септември в Градската художествена галерия е концертът от цикъла “Имена от бъдещето”. Изгряващата цигулкова надежда Йоанна Русева, в която варненската публика се влюби преди година, този път ще дойде заедно с госта от Франция Гийом Венсан, пиано. И двамата млади изпълнители вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и български композитори, а акцент в нея е 100-годишният юбилей на един от корифеите  на българския музикален модернизъм Лазар Николов.

Йоана Русева споделя пред Нина Локмаджиева как двамата изпълнители събират в този проект своите идеи за един нов репертоар:

“Двамата с Венсан свирим заедно от почти две години, въпреки трудностите около пандемията. Той живее в Париж и учеше като мен във Виена, наскоро завърши, но въпреки това продължаваме работата си заедно, като най-често имаме концерти във Виена. Венсан е пианист с изключително богата биография и с много силно сценично присъствие, изпълнява всичко с невероятна лекота, работата с него е невероятно удоволствие ,изпълнена е с много спокойствие и всеки път преоткривам много неща в моето свирене за себе си, което е от главните цели на едно добро камерно партньорство в музиката.

В този проект ние искахме да направим една комбинация от френска и българска програма - от музикалните култури на страните, от които идваме. Мислехме да включим и няколко юбилейни момента, от които остана творба на Лазар Николов, по-различно планирахме в началото, но човек трябва да може да променя плановете си. Започваме с Равел - Соната за пиано и цигулка - една от най-красивите творби за камерна музика от ХХ век, която се съчетава със соловата пиеса от Равел, която аз ще изпълня - Павана. Кройцеровата соната на Бетовен е огромно, много тежко произведение и за изпълнители, и за публика, избрахме го като предизвикателство, защото за всяка камерна двойка това е едно от най-мечтаните произведения.

Мислихме да изпълним творба от Сен-Санс, но накрая включихме Виенявски с Фауст Фантазия по музика от операта на Гуно “Фауст”, защото решихме, че като настроение и като музика тя по-добре се свързва с Равел и с Лазар Николов, отколкото Сен-Санс.

Българският композитор Лазар Николов е от важните точки в тази програма. Той има много специално място в моето сърце - основната биография за него е написана от майка ми проф. Ангелина Петрова. Но и като музика въздейства и на двама ни с Венсан, ние много обичаме по-късната, по-модерна музика от ХХ век и когато почнахме да репетираме неговата соната, си казахме, че Лазар Николов би трябвало да е много по-познат и ще се опитаме да го направим по-познат, защото музиката му е невероятна, изключително иновативна и заслужава много повече внимание от това, което получава досега.

За първи път ще изпълним пред публиката във Варна и Добрич точно тази комбинация от произведения, но се надяваме тя да се превърне в наш репертоар.”

Началото на концерта на 26 септември в Градската художествена галерия е в 19:00 часа.

* * *

Редовната цена на билетите е по 15 лв., организаторите правят отстъпка от 5 лв. до деня на концерта, така билетите до 25 септември включително могат да се купят по 10 лв. от Билетния център и сайта на Фестивалния комплекс: https://bit.ly/3Pv8w6I . Един час преди концерта билети само от 15 лв. ще се продават на място в Градската художествена галерия.

Концертът, който ще бъде представен на Европейския музикален фестивал Варна, е част от проекта “Нова музикална сцена”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" (https://ncf.bg/bg) по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

 

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Bella Vita Residence”, строителна фирма “Комфорт”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

 

Програма на концерта:

. Лудвиг Ван Бетовен - Соната за цигулка и пиано №9, оп.47 „Кройцерова”
. М. Равел – „Павана за смъртта на инфантата”
. Х. Виенявски - Фауст Фантазия
. М. Равел – Соната за цигулка и пиано №2.
. Л. Николов – Соната за цигулка и пиано

 

ЙОАННА РУСЕВА, ЦИГУЛКА

Йоанна Русева завършва НМУ “Любомир Пипков” в София в класа на Благородна Танева, а през 2022 г. получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич.

Йоанна е отличена с награди на 16 конкурса, между които Недялка Симеонова (2011), Добрин Петков (2008), „Коциян“ в Чехия (2008), Млади виртуози, София (2013). Финалист е на международния конкурс “Давид Ойстрах” 2013 в Москва. През 2017 е отличена на конкурса “Андреа Постачини”, а през 2018 на конкурса “Щефани Хол” получава и диплом от Виенското общество за струнни инструменти. През 2019 тя взема специална награда и наградата на публиката на конкурса “Шимон Голдберг” в Майнц, Германия, специална награда на конкурса “Антон Рубинщайн” в Дюселдорф, Германия.

Била е солистка на оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармониите в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 дебютира в Glaesender Saal в Музикферайн във Виена.

 

ГИЙОМ ВЕНСАН, ПИАНО

Гийом Венсан започва да учи пиано на 7-годишна възраст и изнася първите си концерти, когато е само на 10 години. На 18 години завършва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано. От 2018 до 2020 г. продължава образованието си в Музикалната капела “Кралица Елизабет” в Брюксел в класа на Луи Лорти. От октомври 2020 г. учи при Аведис Куюмджиян в Университета за музикални и сценични изкуства  във Виена.

Гийом е носител на множество награди, сред които особено престижна е третата голяма награда от конкурса “Маргарита Лонг – Жак Тибо” в Париж. През 2014 г. е обявен за Instrumental Soloist Revelation във Victoires de la Musique - годишна френска церемония по награждаване, на която наградата се връчва от френското Министерство на културата за признание на изключителни постижения в музикалната индустрия.

Гийом Венсан свири като солист в редица престижни зали като Сантори хол в Токио, Барбикан  хол в Лондон,  Театър Шанз-Елизе,  залите Pleyel и Gaveau в Париж,  Двореца на изкуствата в Будапеща, Катарската опера в Доха, Симон Боливар Хол в Каракас и St Martins-in-the-Fields в Лондон. Бил е солист на Оркестъра на Франкфуртското радио, Будапещенска филхармония, оркестров ансамбъл Каназава - Япония, филхармоничен оркестър Канагава - Япония , Националния Оркестър на Бордо, Orchester Lamoureux - Париж, Orchester National du Capitole de Toulouse, Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър  Симон Боливар и др. Работи с изтъкнати диригенти като Марк Минковски, Туган Сохиев, Сейкио Ким, Файсал Каруи, Олари Елтс, Джошуа Дос Сантос, Ари Ван Бик и Джошуа Вайлерщайн.

Гийом е чест гост на много фестивали във Франция като солов  и камерен музикант -  клавирните фестивали в Лил и Тулуза, Шопеновия  фестивал в Париж, фестивала Pianos en Valois в Ангулем, Великденския фестивал и Музикален август в Довил, Международния фестивал на класическото пиано в Биариц, фестивалите Les Grands Crus Musicaux и “Духът на пианото” в Бордо, Фестивалът в Рок д’Антерон.

Сред многобройните му партньори в камерната музика са Огюстен Дюме, Рено Капюсон, Александра Сум, Дебора Немтану, Антоан Тамести, Лиз Берто, Адриен ла Марка, Едгар Моро, Ян Левионис, Жан-Франсоа Хайсер, Давид Кадуш, Йонас Витауд , Адам Лалум, Пол Майер, Мишел Летик, Сабине Девийе, Каролин Казадесус, Филип Жаруски, Тома Лельо, Аделаид Фериер, квартетите Ardeo, Zaide, Varèse и Hanson, ансамблите Initium и Ouranos и хор Aedes.

В допълнение към многобройните звукозаписи за Warner Records, Гийом Венсан записва два солови проекта за лейбъла Naive - двоен диск с Прелюдиите на Рахманинов, издаден през ноември 2012 г., и Black Liszt през декември 2019 г. с малко известни произведения на Ференц Лист.

От 2019 г. е почетен член на Центъра за сценични изкуства Le Volcan и постоянен артист на Fondation Singer-Polignac в Париж.

 

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
25.09.2022 г. 11:26
Етикети:
Гийом ВенсанЙоанна РусеваМлади талантиконцерт
Европейски музикален фестивал Варна
“Имена от бъдещето”
Посетено:
452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35461-mladi-talanti-na-evropeyskiya-muzikalen-festival-varna