Музика

Световноизвестният цигулар Александър Марков идва на “Варненско лято” с Държавния симфоничен оркестър на Истанбул на 13 септември

В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център престижният оркестър и виртуозът от САЩ ще гостуват с програма от шедьоври на класиката

 

◊ ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2022

Фестивалното лято в морската столица продължава и през септември с един от най-очакваните концерти от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На 13 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център гостува уважаваният Държавен симфоничен оркестър на Истанбул със солист харизматичния виртуоз на цигулката Александър Марков и диригент маестро Светослав Борисов.

Под мотото “Шедьоври на класиката” програмата на този впечатляващ концерт включва произведения от Моцарт, Вивалди, Сан-Санс, Сарасате, Масне, Чайковски, Григ, Бизе - истински празник за меломаните. 

Срещата с озаряващото присъствие на Александър Марков обещава изключително преживяване за почитателите на музиката във Варна. На екстравагантната си златна 6-струнна електрическа цигулка Марков ще изпълни Grande finale от своята Рок симфония.

Александър Марков получава американско гражданство през 1982 г. и гради успешна кариера в САЩ като един от най-обичаните от публиката цигулари. Независимо дали свири като солист с престижни оркестри в най-големите концертни зали по света, или на спортни арени пред 25 000 души на мач от NBA на своята златна електрическа цигулка, Александър Марков винаги установява незабавна връзка с публиката си. Носител на златен медал от Международния конкурс за цигулари „Паганини“, той солира на някои от най-известните оркестри в света с диригенти като Лорин Маазел, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, споделял е сцената с Марта Аргерич. Неговият компактдиск и видео с 24-те каприза на Паганини, разпространявани в цял свят от Warner Classics International, предизвиква сензация и се превръща в бестселър. Марков съчетава любовта си към класическата музика и рока.

Публиката във Варна ще чуе и изпълнението му на златната 6-струнна електрическа цигулка, единствена по рода си в света, Grande finale от Рок симфонията, създадена от самия Марков.

Истанбулският държавен симфоничен оркестър е основан в началото на XIX век. През дългата си и богата история оркестърът запазва специално място в културния живот на Истанбул като поддържа и развива традицията и новото мислене. Оркестърът прави световни премиери на голяма част от произведенията на водещите турски композитори и изпълнява музика за радио и телевизионни програми. Има турнета в Европа, Южна Америка, Япония, Египет. През годините с оркестъра са работили Йехуди Менухин, Жан-Пиер Рампал, Гидон Крамер, Лучано Павароти, Лейла Генчер, Фазил Сей. От 2014 г. главен диригент е Ендер Сакпинар.

Маестро Светослав Борисов от сезон 2016/2017 e първи диригент и заместник-музикален директор на Опeрния театър Магдебург (Германия), както и артистичен директор на австрийския камерен оркестър Con Fuoco в Грац. В периода 2013 – 2016 е диригент на Симфоничния оркестър Бохум, а успоредно с това е и главен диригент на Варненска oпера. Поддържа и до днес тесни контакти и с двете институции като чест гост. Има успешно сътрудничеството с много оркестри, сред които са Бетовен оркестър Бон, симфоничните оркестри на Бохум и Дюселдорф, Гьотингенския симфоничен оркестър, Новата филхармония на Вестфалия, Бранденбургския симфоничен оркестър, Филхармонията на Грац и „Брукнер оркестър“ Линц. Гостувал е като диригент в Австрия, Белгия, Израел, Китай, Германия, Гърция, Турция, Литва и Украйна и др. През 2007 г. основава камерния оркестър Con Fuoco, който има успешни изяви както в Австрия, така и в чужбина, а през юни 2019 дебютира и в концертния сезон на Музикферайн Виена.

Повече: https://varnasummerfest.org

* * *

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“,  клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център - Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки личен архив

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
11.09.2022 г. 16:24
Етикети:
Маестро Светослав Борисовконцерт“Варненско лято” 2022Международен музикален фестивал
Александър Марков
“Шедьоври на класиката”
Държавен симфоничен оркестър Истанбул
Посетено:
1243
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35369-svetovnoizvestniyat-tsigular-aleksandar-markov-idva-na-varnensko-lyato-s-darzhavniya-simfonichen-orkestar-na-istanbul-na-13-septemvri