Музика

Apocalyptica ще свирят в Пловдив на 3 септември

Първият концерт на виолончелистите също е в Пловдив, преди 23 години

Apocalyptica ще свирят в Пловдив на 3 септември
 
 
◊ APOCALYPTICA ОТНОВО В ПЛОВДИВ
 
Концертът на финландските метъл челисти Apocalyptica в Пловдив ще се състои на 3 септември 2022 г. в Летния театър в града. Специални гости на събитието ще бъдат пост-метъл формацията от Исландия Solstafir. Те идват по покана на EvenTease за ексклузивно шоу у нас, без да имат планирани други участия в региона, освен в Пловдив и Букурещ. 
 
Билети за концерта на Apocalyptica със специалното участие на Solstafir се продават онлайн в сайта tickets.paysera.com на цена от 60 лв. 
 
Минали са 26 години от излизането на дебютния албум на финландските хедбенг виолончелисти Apocalyptica, озаглавен "Plays Metallica by Four Cellos". Първият им концерт у нас е през 1999 г. - отново в Пловдив.
 
Финландците изпъкнаха като истински новатори в метъл сцената веднага щом стъпиха на нея. Те продължиха да се развиват, да експериментират и да изненадват. От квартет виолончелисти, изпълняващи кавъри инструментално, те започнаха да пишат авторски материал, разшириха състава, като добавиха барабанист, а след това включиха и вокални партии. За тях те канят различни популярни вокалисти, като тези колаборации понякога са представяни и с изпълнения на живо със съответния певец.

През пандемичната 2020 г. групата издаде девети студиен албум със заглавие "Cell-0".
 
 
◊ КОИ СА СПЕЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА КОНЦЕРТА?

Solstafir са смели експериментатори с уникален стил, променящ се през годините, и разпознаваемо звучене, с което си заслужиха специално място в съвременната метъл сцена. През ноември 2020 г. исландците издадоха седмия си студиен албум, озаглавен "Endless Twilight of Codependent Love". Песни от него, както и класически пиеси на бандата, ще бъдат включени в дългия над един час сет на изпълнението им в Пловдив.

С фино чувство за музициране, групата обогатява меланхоличния пост-метъл с мелодии, с които рисува експресионистични силно въздействащи музикални картини с китарни линии, смразяващи със студенината на северния метъл.
 
 
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.08.2022 г. 15:51
Посетено:
1258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35278-apocalyptica-shte-sviryat-v-plovdiv-na-3-septemvri