Музика

"Концерти за малчугани и великани" в София на 06 и 07 август с вход свободен

Струнен квартет "Класико" и Формация "Хаджии"

 
 
◊ ПОКАНА
 
За трета поредна година в Лятната програма на Столична община е включено детското образователно събитие "Концерти за малчугани и великани".
 
Тази година организаторите ще представят два различни концерта: с класическа и фолклорна музика на лятната сцена Кино Кабана пред НДК
И двата концерта са с начален час 11 часа, ще се проведат на открито, при вход свободен.
 
Първият концерт е посветен на класическата музика.
 
Струнен квартет "Класико" в състав: Евита Евтимова - цигулка, помощник концертмайстор в оркестъра на Музикален театър "Стефан Македонски", Лора Драганова - цигулка, преподавател в НМУ "Любомир Пипков", Ани Цветкова - виола, от оркестъра на Софийска опера и балет, Светлана Пенчева - виолончело, от оркестъра на Софийската филхармония, ще представят групата на щрайховите инструменти и ще запознаят децата с основни музикални теми от световната класика.

Ще бъдат изпълнени произведенията: "Малка нощна музика", "Дивертименто" в ре мажор и "Пантомима" от Волфганг Амадеус Моцарт, "Валс" из "Спящата красавица" от Пьотр Илич Чайковски и "Валс" от Йоханес Брамс. Децата ще бъдат запознати с устройството и звукоизвличането при струнните лъкови инструменти.
 
Вторият концерт е посветен на фолклора.
 
Музикантите от Формация "Хаджии" с ръководител Добри Рахнев - гайда и солистите Мартин Владимиров - гъдулка, Петър Иванов - кавал, Васил Петров - тъпан ще представят основните фолклорни инструменти.
 
Специален гост в събитието ще бъде Илия Ганев, солист на Ансамбъл "Пирин", той ще представи инструмента тамбура. Музикантите ще запознаят децата и с фолклорните области на България, с българските обичаи и традиции.
 
Заповядайте и на двата концерта:
 
06 август, 11 часа - Струнен квартет "Класико"
07 август, 11 часа - Формация "Хаджии"
, с участие на Илия Ганев от Ансамбъл "Пирин".
 
Организаторите са подготвили много изненади за малки и големи и образователни викторини, а феята на проекта - Яна Иванова ще рисува музикални инструменти и много ноти специално за най-любознателните. След всеки концерт ще бъде организиран и уъркшоп с музикалните инструменти, а лектори ще бъдат професионални музиканти - класици и фолклористи. Целта на инициативата е повече деца да се докоснат до музиката и да се мотивират да изучават музикален инструмент.
 
Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и е част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община.
 
Входът е свободен.
 
Повече за образователната музикална инициатива тук:
https://www.facebook.com/Musicforkids.bg
Автор:
Тина Коилова
Публикация:
05.08.2022 г. 17:10
Посетено:
867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35194-kontserti-za-malchugani-i-velikani-v-sofiya-na-06-i-07-avgust-s-vhod-svoboden