Музика

Акценти в неделния афиш на „Софийски музикални седмици“, 26 юни 2022

Рецитал на Стефан Попов и Антон Ляховски в Зала "Оборище 5" & рецитал на Теодора Късметска-Сороков в Ружа Семова Камерна зала "България"

 

В богатата програма на 53. МФ „Софийски музикални седмици“ в неделя, на 26 юни, са включени и два инструментални рецитала. От 18 ч. в красивата зала „Оборище 5“ световноизвестният български виолончелист Стефан Попов, отдавна развиващ успешна кариера във Великобритания, ще изнесе сонатен концерт заедно с пианиста от руски произход Антон Ляховски, също живеещ в Лондон. Именитите изпълнители ще зарадват столичната публика с три творби от утвърдения виолончелов репертоар: Соната за виолончело и пиано № 5 в ре мажор, оп. 102, № 2 от Лудвиг ван Бетовен, Соната „Арпеджионе“ в ла минор от Франц Шуберт и Соната за виолончело и пиано в ла мажор от Цезар Франк. Интересен факт от творческата биография на Стефан Попов е проявеният от Дмитрий Кабалевски интерес към неговото дарование, когато е едва 15 годишен. Това дава начален тласък на успешното му израстване с възможността за обучение в тогавашния Съветски съюз. Композиторът изпраща препоръчително писмо към дирекцията на Московската държавна консерватория „Пьотр Илич Чайковски“, където Стефан Попов учи виолончело от 1961 до 1966 г., първоначално при Святослав Кнушевицки, а след това – в класа на великия Мстислав Ростропович. Лауреат е на много конкурси в Женева, Флоренция, Виена и др. През 2008 г. е удостоен с титлата „Chavailler du violoncelle“ на “Eva Janzer Memorial Cello Center”, връчена му от прочутия виолончелист Янош Щаркер

Сред приоритетите на най-дългогодишния столичен музикален фестивал е предоставянето на подиум на български изпълнители, живеещи зад граница. На 26 юни 2022 от 19 ч. в Камерна зала „България“ е рециталът на две инструменталистки, родени в София, но реализирани в чужбина – цигуларката Теодора Късметска-Сороков, и пианистката Ружа Семова, установени в Австрия. Подготвили са интересна програма, в която заедно със Соната за цигулка и пиано № 5 във фа мажор, оп. 24 от Лудвиг ван Бетовен и Соната за цигулка и пиано № 3 в до минор, оп. 45 от Едвард Григ ще прозвучи и една от най-популярните пиеси на съвременния естонски композитор Арво Пярт – “Fratres” („Братя“) във версията си за цигулка и пиано. Ще има и премиера – за първи път в България ще бъде представена „Целувка” за цигулка и пиано от Албена Врачанска, която живее в Люксембург и се радва на световна известност. Нейни произведения в различни жанрове и за различни изпълнителски състави ежегодно звучат и на „Софийски музикални седмици“.

-

53. МФ „Софийски музикални седмици” се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Съорганизатори на събитието са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония и Национален дворец на културата.

Официални страници на Фестивала:

www.sofiaweeks.com

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

Автор:
Диана Данова-Дамянова
Публикация:
24.06.2022 г. 10:51
Посетено:
417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35190-aktsenti-v-nedelniya-afish-na-sofiyski-muzikalni-sedmitsi-26-yuni-2022