Музика

Формация ГеоМарЧаЛо с бутиков концерт на 31 юли в Дом "Петко Стайнов", Казанлък

Част от проекта „Концерти за малчугани и великани” в град Казанлък – 3 артистични събития”

 

Формация ГеоМарЧаЛо с бутиков концерт в Дом "Петко Стайнов", Казанлък

По покана на образователната инициатива „Концерти за малчугани и великани”, на 31 юли, от 18 часа в град Казанлък за първи път ще гостуват трима изключителни инструменталисти от състава на Плевенска филхармония – Формация ГеоМарЧаЛо: Чавдар Вълков, Лора Табакова и Георги Милтиядов. Цигуларят Чавдар Вълков е концертмайстор и син на един от основателите на филхармонията – Страхил Вълков, Лора Табакова е виолончелистка с множество концертни изяви у нас и в чужбина, а маестро Георги Милтиядов - диригент, пианист, композитор и аранжор е едно от най-обещаващите млади имена в България.

Концертът, с образователен профил, ще се проведе в неделя от 18:00 до 20:30 часа в Музикалния салон на Дом „Петко Стайнов“ към Исторически музей „Искра” – Казанлък, намиращ се на ул. „Акад. Петко Стайнов“ № 13 (електронен адрес  http://www.staynov.net/ ). Част е от проекта „Концерти за малчугани и великани” в град Казанлък – 3 артистични събития” и се състои от три модула:

- Беседа за живота и творчеството на академик Петко Стайнов с лектор д-р Иво Косев, главен уредник на Дом „Петко Стайнов“;

- Концерт на Формация ГеоМарЧаЛо – в Музикалния салон на Къщата-музей;

- Уъркшоп за малчугани и великани за запознаване с музикалните инструменти от щрайховата група – уъркшопът ще се проведе на две локации: в Музикалния салон и в двора на къщата-музей.

Програмата на Формация ГеоМарЧаЛо е широкоспектърна – от класика до джаз, като между произведенията изпълнителите ще разкрият спецификите и начина на звукоизвличане от струнните лъкови инструменти и ще запознаят аудиторията с композиторите и времето, в което са живели. Включена е и известната „Ръченица“ из Симфоничната сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн. Нотният материал специално е предоставен за предстоящия концерт от Фондация „Петко Груев Стайнов". Сред официалните лица на събитието ще бъде и един от наследниците на композитора – Петко Стайнов-внук.

Връзката на музикантите с Казанлък е в още една интересна посока: концертмайсторът на Плевенската филхармония, който е и водеща фигура в ГеоМарЧаЛо, свири на инструмент, направен специално за него от казанлъшкия лютиер Живко Старчев – цигулка модел на Антонио Страдивари от 1715 г. Ще бъде представена и майсторска виола, дело на Радиана Едрева, първата българка завършила института „Антонио Страдивари” в италианския град Кремона. Двамата лютиери също ще са специални гости на събитието.

Идеята на поредния концерт от образователната поредица е представяне на струнно-лъковите инструменти с цел повишаване знанията на децата за тази група музикални инструменти чрез показване на тяхната визия и звук с майсторски екземпляри от най-висок клас именно в Казанлък – градът с дългогодишни традиции в лютиерското изкуство. А като изненада за децата, организаторите са подготвили голям брой детски цигулки и едно виолончело, които ще им бъдат предоставени, за да може всяко желаещо дете да посвири на истински музикален инструмент. Виолончелото и повечето от тези цигулки са изработени в прочутата казанлъшка фабрика „Кремона – България“. Ментори на детския музикален уъркшоп в третия модул на събитието ще бъдат самите инструменталистите от Формация ГеоМарЧаЛо.

В началото на 2022 г. формацията обяви и първото си благотворително турне с концерти на открито в цялата страна. Целта на изпълнителите от Плевенска филхармония е по време на музикалните събития в различни градове да бъдат насърчени дарители, които да подпомогнат полезни каузи и кампании. Мото на турнето е „Благотворим“. Концертът в Казанлък от поредицата „Концерти за малчугани и великани” с образователен профил е естествено продължение на идеята, като каузата в него е предаването на знания към подрастващото поколение деца на България и откриване на нови таланти в музиката – малчугани, които биха желали да изучават музикален инструмент.

Повече за Формация ГеоМарЧаЛо: https://www.facebook.com/geomarchalo.page

____________

* Капацитетът на Музикалния салон на Къщата-музей е ограничен. Организаторите ще спазят необходимите изисквания за безопасното и комфортно провеждане на мероприятието, съобразявайки се с особеностите на възрожденския дом.

В двора ще се провеждат паралелни арт ателиета за деца и родители с рисуване на музикална тематика и заключителен уъркшоп с цигулки и виолончело с лектори музикантите от концерта. В програмата ще бъде заложена възможността децата и да рисуват докато слушат музиката, а артистичната фея на проекта Яна Иванова в двора на къщата-музей ще рисува на ръчичките и личицата им музикални елементи – ноти и щрайхови инструменти с цветни безвредни бои. Така събитието ще балансира нюанса между образователна част и забавни активности, създавайки усещане у децата за истински детски празник на музиката.

Проектът „Концерти за малчугани и великани” в град Казанлък – 3 артистични събития” се реализира с подкрепата на Министерство на културата и е част от съпътстващата програма на ХII Еко фестивал Казанлък, организиран от МЦР – „Взаимопомощ” по програма „Европейски корпус за солидарност”.

Концертът ще се проведе с любезното домакинство на Дом „Петко Стайнов” към Исторически музей „Искра” – Казанлък.

Повече за инициативата тук: https://www.facebook.com/events/368882865361456?ref=newsfeed

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
30.07.2022 г. 16:45