Музика

„Концерти за малчугани и великани” за първи път в град Пловдив

10 юли, "Цар Симеонова градина", гр. Пловдив - от 11 часа и от 18 часа

 

„Концерти за малчугани и великани” за първи път в град Пловдив

Два вълнуващи концерта на 10 юли (неделя), ще предложат на пловдивчани неустоими изкушения от света на класическата музика с изключителна програма в неформална среда. Проектът, който се провежда за пета поредна година в различни градове (досега с програми в София, Казанлък и Добрич) ще озвучи „Цар Симеоновата градина” тази неделя, сутринта и вечерта, с два оригинални концерта, представящи две  групи музикални инструменти.

• От 11 часа, на 10-ти юли, на колоритна сцена при детската площадка в парка ще свири най-добрият ученически състав Ансамбъл ударни инструменти „Престо” с ръководител Пенчо Пенчев.

• А от 18 часа, отново на 10-ти юли, с красотата на струнно-лъковите инструменти, ще ни запознае прочутият цигулар Мичо Димитров, покорил редица световни сцени.

Концертите ще бъдат образователни, забавни, с прекрасна широкоспектърна програма с музика на творци от различни националности, сред които Бах, Равел, Чайковски, Масне, Петко Стайнов, Георги Златев-Черкин, Петър Христосков и др., изпълнени с много финес, виртуозност, детски смях, занимателни викторини, позитивна енергия, препратки към различни изкуства, обогатяващи децата с нови знания и провокиращи тяхното нестихващо любопитство.

Инициатор на проекта е пловдивчанката Тина Коилова, работеща в редица културни организации. На базата на богатите си лични контакти, преподавателски опит и визия за някои липсващи звена между образованието и достъпа на младите хора до култура, през 2017 г. тя на шега създава проекта „Концерти за малчугани и великани” като импровизиран концерт за запознаване с музикалните инструменти през призмата на детския свят. Постепенно концертите са канени на различни фестивали: за класическа музика – на Седмица на камерната музика „Константин Илиев” в Добрич, за семейството – на „Фамилатлон” в София, проведен пред повече от 3000 деца, за природата – на Еко фестивал Казанлък, където тази година проектът ще гостува за трети път по покана на МЦР-Взаимопомощ. Част е и от много летни програми, включен е и в Календара на Столична община – Лятна програма. С изключение на пилотното издание, всички други „Концерти за малчугани и великани” се правят на открито, при вход свободен, в интригуваща за децата цветна неформална среда. Концертите са съпътствани и от арт аниматор, Яна Иванова, която е художник и музикант. Тя твори върху личицата на децата, рисувайки музикални инструменти и ноти под звуците на музиката, като допълва игровия подход на инициативата, включвайки занимания за най-малките тип боди арт.

 

В Пловдив, на 10 юли, неделя, от 11 часа съставът на НУМТИ „Добрин Петков” Ансамбъл ударни инструменти „Престо” с ръководител Пенчо Пенчев ще представи основната група перкусии – пластинкови и с мембрана: маримба, ксилофон, вибрафон, глокеншпил, комплект барабани и други. Децата, които дойдат в Градската градина за събитието ще могат отблизо да видят и чуят всички тези инструменти, както и много други, съвсем нетрадиционни – например уникалният рейнстик. Ще участват в уъркшоп за перкусионни инструменти и ще пресъздават различни ритмики заедно с професионалните музиканти на сцената. За разнообразието на ударните инструменти ще разказва под формата на приказка за музиката Маргарита Демирджиян, също преподавател по ударни инструменти в Музикалното училище.

В състава на Ансамбъл ударни инструменти „Престо” влизат деца от 8. до 10. клас, някои от които са носители на престижни награди от международни конкурси за инструменталисти, като конкурса за ударни инструменти „Пендим” в Пловдив и други.

Те са изключително талантливите:
Ира Илиева
Аглея Канева
Веселин Стефанов
Александър Вичев
Антон Костадинов
Живко Иванов

Всяко от произведенията, които ще изсвирят заедно или поотделно ще бъде представено от техния преподавател Пенчо Пенчев или от лектора на концерта Маргарита Демирджиян. Музикалните изпълнения ще бъдат съпътствани и с кратка информация за начина на звукоизвличане на инструмента, който солира, принципа на получаване на красив тон, видовете палки при ударните инструменти и информация колко богати и неизчерпаемо разнообразни са различните ритмики.

Каузата по време на концерта:
Събитието ще продължи да анонсира и една отдавна стартирала инициатива на двамата преподаватели по ударни инструменти за събиране на средства за закупуване на нова маримба и други ударни инструменти за децата от Музикалното училище в Пловдив, към която „Концерти за малчугани и великани” се присъединява с призив към всички пловдивчани и гости на града да бъдат съпричастни и благородно да я подкрепят.

Вторият концерт, който ще стартира в 18 часа същия ден, ще бъде насочен както към малчуганите, така и към техните родители – великаните. В приказна среда, сред шума на дърветата в градската градина на Пловдив всички меломани ще могат да чуят един от най-вълнуващите музиканти в град Пловдив – виртуозният цигулар и педагог, концертмайсторът на Държавна опера – Пловдив, маестро Мичо Димитров, който се изявява и като художник. Космополитна личност с огромен концертен стаж като концертмайстор и солист на едни от най-престижните оркестри по света, маестро Димитров ще сведе по достъпен начин към децата информацията за групата на щрайховите инструменти и ще демонстрира красивия звук на цигулката пред всички тях – най-любознателните малчугани. Ще запали искрицата на любовта към музиката и към другите изкуства с личния си афинитет да създава музика и да рисува картини, вдъхновен от музиката.

Мичо Димитров е носител на десетки награди като изпълнител, между които „Музикант на годината” на предаването „Алегро Виваче” на Българското национално радио за 2013 г., почетния приз „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2019 г. и много други.

Във вечерния концерт от 18 часа се очаква да се включат като специални гости и млади цигулари от красивия град Пловдив, които лично маестро Мичо Димитров е поканил.

Това са братята цигулари от класа по цигулка на г-жа Анелия Сталева в НУМТИ „Добрин Петков” гр. Пловдив – Борис Стойчев и Симеон Стойчев, лауреати на наши и международни конкурси. Интересна препратка към събитието е, че Борис се е вдъхновил към музикалното изкуство и изучаването на цигулка точно от такъв тип събитие преди години в Пловдив. Двамата братя ще изпълнят „Малка токата” и „Мото Перпето” от Петър Христосков.

Другите специални гости в цигулковия концерт са от Къща за музикални вълшебства „Дивизи” в град Пловдив. Те са талантливите цигулари Тереза Терзийска и Кристина Терзийска от класа по цигулка на г-жа Албена Бяндова. Заедно малките цигулари ще изпълнят няколко дуетни произведения, специално селектирани за концерта.

И в двете събития за финал децата от публиката ще бъдат провокирани да отговорят на лесни въпроси с помощта на новите знания, придобити по време на концертите. За тях са подготвени изненади и при изчерпателни отговори ще бъдат наградени с малки бутикови музикални подаръчета. Събитията ще бъдат частично предавани в страницата на проекта и записани с цел създаване на материали и база в интернет платформите за подпомагане на онлайн образованието в общообразователните училища.

* * *
След концертите в Пловдив на 10 юли, проектът продължава с концерти в Казанлък на 29, 30 и 31 юли, и в София на 6 и 7 август. Всички концерти ще представят различни групи музикални инструменти, състави и разнообразни музикални стилове пред нова аудитория с цел мотивиране на желание у децата да потребяват красотата на класическата музика и различните изкуства, като движеща сила и средство за изразяване.

И двете събития днес в Пловдив са с вход свободен. Проектът се реализира благодарение на програма „Музикални инициативи” на Национален фонд „Култура”, логистична подкрепа от Община Пловдив, с участието на музикални състави и солисти от НУМТИ „Добрин Петков”, гр. Пловдив и Къща за музикални вълшебства „Дивизи”.

* При неблагоприятни атмосферни условия концертите ще се осъществят със същата програма на 11 и 12 юли от 18 ч., на същото място – Градската градина „Цар Симеон“.

За повече информация за „Концерти за малчугани и великани” следете страниците на инициативата тук:

https://www.facebook.com/Musicforkids.bg
https://www.youtube.com/channel/UC-IZq57_LkoUu1G5X9t2CCA/videos

 

Автор:
Диана Данова-Дамянова
Публикация:
08.07.2022 г. 08:23
Посетено:
562
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35058-kontserti-za-malchugani-i-velikani-za-parvi-pat-v-grad-plovdiv