Музика

Звезди и участници в Лятната академия „Варненско лято“ излизат пред публика с горещи концерти

Започнаха занятията в майсторските класове. Концертите ще бъдат на различни сцени от 8 до 15 юли. Победителите в конкурса за Фонда “Цигулките на проф. Минчев” ще станат известни на 17 юли

 

Световни музиканти разкриват тънкостите на изкуството пред подрастващи артисти в Международната лятна музикална академия „Варненско лято“ в рамките на ММФ “Варненско лято”. Двама големи артисти, свързани през годините с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ водят майсторски занятия в залите на НУИ „Добри Христов“ във Варна – Минчо Минчев, изтъкнат цигулар и професор, и Людмил Ангелов – пианист с международно признание и вече педагог с опит. Класове по оперно пеене провеждат Емил Иванов – обичан от публиката тенор със световна кариера, и много успешният Димитър Буров от Лондон, цигулар. Новите класове в Академията, които отговарят на засиления интерес към ударните инструменти, води Виви Василева (ударни).

Тайните на камерното музициране  разкриват една от най-успелите български пианистки - Пламена Мангова, заедно със Сергей Догадин (цигулка). 

Заниманията на Академията, които се провеждат в НУИ „Добри Христов“, вървят интензивно. Младите музиканти попиват всеки съвет, защото е много специален – всеки е само за тях и е даден от харизматични и отдадени на музиката артисти, изсвирили и преживели много на сцената. След напрегнатите часове, които посвещават младите в магията на музицирането, преподаватели и участници ще покажат своите постижения пред публиката на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Първи пред зрители излизат Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз днес, 8 юли, с концерт ударни и китара. И тъй като и музиката им е толкова гореща, колкото лятото – това ще се случи в английския двор на Археологическия музей от 20 часа. Учениците в класа на Виви Василева по ударни ще се изявят на 10 юли от 19 ч. в двора на НУИ „Добри Христов“.

Виртуозите Людмил Ангелов (пиано) и Румен Цветков (виола) ще свирят на 11 юли в залата на Градската художествена галерия от 19 часа. Пак сред картините е изявата на учениците на Димитър Буров. Младите таланти излизат пред публика на 12 юли от 20 ч.

Музикалният маратон на големите инструменталисти и техните ученици продължава на 13 юли в Градската художествена галерия от 19 ч. с концерт на майсторските класове по пиано и виола на Людмил Ангелов и Румен Цветков и с представяне на диск.

На 14 юли от 19 часа пак в Галерията ще звучат избрани песни и арии от майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов.

Чудесна възможност за среща с именитите музиканти Пламена Мангова и Сергей Догадин ще имат ценителите на 15 юли, когато в Градската галерия ще има творчески разговор с тях от 19 часа. На другата вечер отново в 19 ч. Двамата ще имат рецитал.

Изключителният майстор в цигулката и педагогиката проф. Минчо Минчев събира най-малките музиканти в своето традиционно предизвикателство. На 17 юли от 9 до 13 ч. деца на различна възраст ще атакуват възможността да получат цигулка от Фонда „Цигулките на проф. Минчев“. Строг и проницателен, той ще предостави инструмент за една година само на най-усърдните, трудолюбиви и талантливи деца. Същата вечер, на 17 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия умения и прогрес ще демонстрират учениците от майсторския глас на проф. Минчев – една изключителна личност, дала много енергия и опит на варненския летен фестивал.

Повече: https://varnasummerfest.org

 

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“,  клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център -  Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки Росен Донев и фестивален архив

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
08.07.2022 г. 14:09
Етикети:
Емил ИвановЛюдмил АнгеловМинчо МинчевПламена МанговаДимитър БуровВиви Василевамузикаконцерти
Сергей Догадин
Международна лятна музикална академия „Варненско лято“
ММФ “Варненско лято
Посетено:
649
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35048-zvezdi-i-uchastnitsi-v-lyatnata-akademiya-varnensko-lyato-izlizat-pred-publika-s-goreshti-kontserti