Музика

Концерт на "София квартет" на 10 юли от 18:30 ч. в атриума на Националната галерия Квадрат 500

За пръв път в над 40-годишната история на "София квартет" в състава влиза жена!

Концерт на "София квартет" на 10 юли от 18:30 ч. в атриума на Националната галерия Квадрат 500

 

Жена в “София квартет”?

Първата жена, която влиза в състава на квартета с над 40-годишна история се казва Кристина Хинова. 31-годишната възпитаничка на Виенската консерватория и водачка на втори цигулки в Софийската филхармония, застава на мястото на досегашния примариус на състава Стоимен Пеев.

През годините членове на “София квартет” са били проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов и др.

В момента квартетът събира едни от най-добрите музиканти в страната. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на Софийски солисти. Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а за доайена на състава Валентин Геров, няма да е пресилено, ако кажем, че е първата виола на България, водач на виолите в оркестъра “СИФ 309” за записи на филмова музика.

“София квартет” активно подготвя новия си сезон, а първият концерт, на който кани любителите на камерната музика е на 10 юли от 18:30 ч., на открито, в атриума на Националната галерия Квадрат 500.

В програмата ще прозвучат Струнен квартет № 12 и № 13 от Моцарт и още: валсове от Щраус - баща и син, танга и евъргрийни (Карлос Гардел, Астор Пиацола и др.)

Билети на касата на зала България и онлайн на https://www.eventim.bg/bg/bileti/strunen-kvartet-sofiya

 

Автор:
Надежда Герова
Публикация:
07.07.2022 г. 14:19
Етикети:
Йордан ДимитровАстор ПиацолаМоцартНационална галерия Квадрат 500концерт"София квартет"
Валентин Геров
Любомир Ников
Кристина Хинова
Карлос Гардел
Щраус-баща
Посетено:
712
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35026-kontsert-na-sofiya-kvartet-na-10-yuli-ot-18-30-ch-v-atriuma-na-natsionalnata-galeriya-kvadrat-500