Музика

Клавирен рецитал на младия пианист Асен Танчев

53. МФ "Софийски музикални седмици"

Клавирен рецитал на младия пианист Асен Танчев

 

◊ ПОКАНА

Клавирен рецитал на младия пианист Асен Танчев

На 29 юни 2022 година от 19 ч. в Камерна зала „България“, в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“, младият пианист Асен Танчев, в момента развиващ успешна кариера в Германия, ще зарадва столичната публика със свой самостоятелен концерт.

Сериозната програма на рецитала му включва оркестровата „Танцова сюита“ от Бела Барток в авторска транскрипция за пиано, Вариации на тема от Арканджело Корели, оп. 42 от Сергей Рахманинов, Ноктюрно № 6 в ре бемол мажор, оп. 63 от Габриел Форе и Голямата № 1 във фа диез минор, оп. 11 от Роберт Шуман. Българското клавирно произведение, което Асен Танчев ще представи, е често изпълняваната и обичана „Токата“ от Васил Казанджиев.

Роден в София в творческо семейство, Асен Танчев първоначално учи пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София при Мили Белчева и Милка Митева. На 17 години е приет за редовен студент в Университета за музика, театър и медии в Хановер, където завършва с отличие пиано при Арие Варди, а по-късно учи и камерна музика при Маркус Бекер и Оливер Виле. Развива и задълбочава пианистичното си майсторство при Гералд Фаут в Университета за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди“ в Лайпциг. Получава многобройни отличия от национални и международни конкурси. Едва 15-годишен той е победител и носител на две специални награди на Международния конкурс за млади музиканти „Чайковски“ в Москва, като впечатлява журито и критиката с бляскавата си виртуозност и заразяваща любов към музиката. Печели Първа награда, наградата на Софийската филхармония и наградата за най-добро изпълнение на творба от Димитър Ненов на Международния конкурс „Млади виртуози“ в София. Следват награди от Международния клавирен конкурс „Александър Скрябин“ в Гросето (Италия) и Международния клавирен конкурс „Принцеса Лала Мерием“ в Рабат (Мароко). Двукратен лауреат е на Немския музикален конкурс (Deutschen Musikwettbewerb): през 2013 г. в дуо цигулка и пиано и през 2017 г. като солист. Удостоен е и с две специални награди, с което е приет в концертната листа на младите творци към Съвета за музика на Германия.

Асен Танчев концертира и като камерен музикант в различни формации от дуо до нонет на сцените на водещи фестивали като “Oberstdorfer Musiksommer”, “Fränkischen Musiktagen” в Алценау, Международен музикален фестивал „Владимир Спиваков“ в Москва, Международен фестивал за камерна музика „Музика Мунди“ в Белгия, „Софийски музикални седмици“, Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол и др.

През 2012 г. печели стипендия на една от най-престижните фондации в Германия – Студентска фондация на немския народ, като става първият й стипендиант-пианист с чуждо гражданство. Получава стипендия и от Фондацията за студенти в сферата на музиката в Манхайм. От 2018 г. е стипендиант на фондация „Елфрун Габриел“ в Лайпциг, съвместно със „Стипендия Германия“.

Младият виртуоз пленява публиката на реномирани концертни подиуми: Голямата зала на Московската консерватория, Берлинската Филхармония, Залата на Северногерманското радио и телевизия в Хановер, “Liederhalle Stuttgart”, „Auditorio Nacional de Música“ в Мадрид, Софийската Зала „България“. Творчески успехи бележат изявите му с редица оркестри, между които Софийска филхармония, Люнебургски симфоници, Симфониета Дармщат, Симфоничен оркестър на Гросето, Камерен оркестър на Кашкайш-Оейраш, Оркестър на Класик ФМ Радио. Освен класически репертоар, пианистът представя и премиерни произведения на съвременни композитори.

* * *

53. МФ "Софийски музикални седмици" се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.
Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

 

 

Автор:
Диана Данова-Дамянова
Публикация:
29.06.2022 г. 15:48
Посетено:
666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35005-klaviren-retsital-na-mladiya-pianist-asen-tanchev