Музика

Камерни, бутикови концерти до края на 53. МФ "Софийски музикални седмици"

Богата фестивална програма и подбрани изпълнители

 

В последните дни на фестивалната програма, камерната музика ще продължи да очарова своята публика с подбрани изпълнители и романтични творби. Всеки един от предстоящите концерти е специален, различен и изпълнен с емоционален заряд, и на всеки един ще прозвучат българско произведение и премиери на творби от талантливи и доказали се изпълнители.

На 29 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“, очаквайте даровития млад пианист Асен Танчев, в момента развиващ успешна кариера в Германия, който ще зарадва столичната публика със свой самостоятелен концерт. Сериозната програма на рецитала му включва оркестровата „Танцова сюита“ от Бела Барток в авторска транскрипция за пиано, Вариации на тема от Арканджело Корели, оп. 42 от Сергей Рахманинов, Ноктюрно № 6 в ре бемол мажор, оп. 63 от Габриел Форе и Голямата № 1 във фа диез минор, оп. 11 от Роберт Шуман. Българското клавирно произведение, което Асен Танчев ще представи, е често изпълняваната и обичаната „Токата“ от Васил Казанджиев.

На 30 юни предстоят три приказни, романтични концерта клавирният рецитал "Пътешествие с лодка" , приказката „Надежда за балет” и концерт на Мартин Павлов – флейта и Гергана Несторова – пиано.  

В програмата на 30 юни пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на "Софийски музикални седмици" - Клавирният рецитал "Пътешествие с лодка".  В камерна зала „България” ще звучат произведения на любими за изпълнителката композитори - Клод Дебюси, Морис Равел, Бела Барток, Ференц Лист и, както самата тя посочва, "отразява непредсказуемостта на живота ни през изминалите две години".  

Отново на 30 юни, но от 20 часа в Балната зала на Националната художествена галерия, в рамките на „Софийски музикални седмици“ ще се очаровате от проекта „Надежда за балет“, който обединява композитора акд. Васил Казанджиев, пианистката Надежда Цанова, хореографа Арсен Мехрабян и три прими на балета – Марта Петкова, Десислава Стоева -Вълев и Веса Тонова.

„Надежда за балет” е написан за соло пиано, като за първи път композиторът се обръща и към танца, както и към трите прими балерини Марта Петкова, Веса Тонова и Десислава Стоева-Валев. По всяка една от 4-те пиеси е направена хореография, в която всяка една от примите танцува, като накрая всички се събират заедно. Очакваме ви на приказката „Надежда за балет”.

Третото събитие от концертната програма на 30 юни ще се проведе в зала 9 на НДК от 19,00 ч. Концерт на Мартин Павлов – флейта и Гергана Несторова – пиано, в чиято програма ще чуете романтика и класа на двама изпълнители, завладели международните сцени и конкурси. Подбраният репертоар е на Лазар Николов - Соната за флейта и пиано; Цезар Франк - Соната за флейта и пиано в ла мажор (преработка на Соната за цигулка и пиано); Лоуел Либерман Соната за флейта и пиано оп. 23.

Последният камерен концерт на тазгодишният фестивал е запазен за Йоанна Каменарска – цигулка и Надежда Табакова-Димитрова – пиано, който ще се състои на 1 юли (петък), 19 ч. – Камерна зала „България“. В програмата двете талантливи дами са подбрали произведения на Й. С. Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев.

Официалното закриване на фестивала предстои на 2 юли от 19 ч. в Зала „България“, с изпълнение на World Youth Chamber Orchestra със солист Светлин Русев – цигулка и диригент Дамиано Джурана. В програмата са подбрани произведения на Паганини,Бизе-Сарасате, Верди.

Материалът е изготвен от екип на МФ "Софийски музикални седмици".


53. МФ "Софийски музикални седмици" се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.
Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

 

 

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
29.06.2022 г. 15:40
Посетено:
477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35004-kamerni-butikovi-kontserti-do-kraya-na-53-mf-sofiyski-muzikalni-sedmitsi