Музика

„Моята прекрасна лейди" – новото предизвикателство на Квинтет „Пилекадоне"

28 юни 2022 г., 19 ч., Камерна зала „България"

 

„Моята прекрасна лейди“ - концертен вариант на популярния мюзикъл „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу

„Пилекадоне" е духов квинтет с енигматично наименование и повече от 25-годишна история. На 28 юни 2022 г. от 19 ч. в Камерна зала „България", в рамките на 53-то издание на МФ „Софийски музикални седмици" инструменталистите заедно със звездите на Националния музикален театър „Стефан Македонски" – сопраното Еделина Кънева и тенорът Марчо Апостолов, ще представят в концертен вариант популярния мюзикъл „Моята прекрасна лейди" от Фредерик Лоу.

Адаптацията за квинтет и солисти е на Пламен Проданов. В състава на Квартет „Пилекадоне" са флейтистката Мила Павлова, обоистът Валентин Методиев, кларинетистът Венелин Пиперов, валдхорнистът Ясен Теодосиев и фаготистът Евгений Тонев. Всеки от тях има активна кариера като оркестрант-солист в елитните български оркестри: Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Оркестъра на Класик ФМ Радио. „Пилекадоне" редовно изненадват почитателите си с атрактивните си изяви, много от които са с костюми, декор, мултимедия. Изтъкнати български композитори създават специално и посвещават на квинтета свои произведения: Васил Казанджиев, Пенка Кунева, Добринка Табакова, Албена Врачанска и други.

Проектите на „Пилекадоне" се простират извън традиционното представяне на класическия репертоар. Сред тях са музикалният спектакъл „Ромео и Жулиета – вечният романс на Верона" с музика от времето на Шекспир, програмата „Нощ в операта" със солист сопраното Евгения Ралчева, концертът „Музика за „Пилекадоне" с произведения, създадени специално за състава, както и настоящият камерен мюзикъл „Моята прекрасна лейди". Често в тях участват прочути инструменталисти и певци, артисти и интелектуалци от различни сфери: актьорите Валентин Ганев и Искра Ангелова, видният англицист, поет и преводач на творчеството на Шекспир проф. Александър Шурбанов, цигуларката Албена Данаилова, Хорът на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева.

„Пилекадоне" са желани участници на различни фестивали у нас и в чужбина, гостували са многократно и на „Софийски музикални седмици". Квинтетът е носител на награда „Златна лира 2019" на Съюза на българските музикални и танцови дейци за върхови постижения в изпълнителското изкуство.

Еделина Кънева е певица с богат репертоар и многостранни творчески изяви, включително и на педагогическото поприще. Марчо Апостолов също има завидна творческа биография, активна концертна и преподавателска дейност. В момента двамата са солисти в Националния музикален театър „Стефан Македонски".

Материалът за 53. МФ "Софийски музикални седмици" е изготвен от музиколога Диана Данова-Дамянова.

53. МФ "Софийски музикални седмици"се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

 

Билети на касата на Зала „България", Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.

Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
25.06.2022 г. 10:43
Етикети:
Пламен ПродановМарчо АпостоловЕделина Къневаконцертдухов квинтет
концертен вариант
„Моята прекрасна лейди“
„Пилекадоне"
Посетено:
691
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34993-moyata-prekrasna-leydi-novoto-predizvikatelstvo-na-kvintet-pilekadone