Музика

Концерт на Александър Райчев-син по случай 100-годишнината от рождението на Александър Райчев–баща

20 юни 2022, 19 ч., Камерна зала "България"

Концерт на Александър Райчев-син по случай 100-годишнината от рождението на Александър Райчев–баща

 

На 20 юни 2022 в Камерна зала „България“, в програмата на 53. МФ „Софийски музикални седмици“, Александър Райчев–син ще изнесе вълнуващ концерт с пиано, електроника и мултимедия по случай 100-годишнината от рождението на своя баща. Щедрата програма включва обичани творби на Александър Райчев-баща: пиеси из „Детски албум за пиано“ (1957), Шест енигми из втори свитък на „Младежки албум за пиано“ (1959), както и първо изпълнение на транскрипция за соло пиано на „Партита меланхолика“ за струнен оркестър (1995). Ще прозвучат премиерно на българска сцена и няколко опуса на Александър Райчев-син: „Между океаните“ (с мултимедия), “Pluto”, „Играта с мечтите“, “Deep Blue One” (Семпли от Александър Райчев – баща), „Монолог“ и “Carrousel”.

Александър Райчев–син се интересува от различни музикални стилове, вдъхновява се от „Металика“, Жан-Мишел Жар и Вангелис и като ученик свири на клавишни инструменти в няколко поп групи. След завършване на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София учи пиано и композиция в Музикалния университет в Тросинген, а след това – в Университета за музика и драма в Хановер. Интензивната му творческа кариера включва концертни турнета в Япония, гастроли в САЩ, Бразилия, Италия и Испания, записи за американската компания „Music Minus One”, премиерни изпълнения като солист на Софийската филхармония. Носител е на награди от международни и национални конкурси, обявен е за „Музикант на годината” от Българското национално радио през 2000 г. В творбите си търси нов стил, представящ връзката между класическата и поп музика в нова форма, връща се към музиката от XVII-XVIII век, където композиторът е и интерпретатор на собствените си произведения. Установяването му в Хамбург през 2005 г., сътрудничеството с Хамбургския планетариум и свързаното с това развитие на мултимедийни предавания с изображения и музика му помагат да постигне „художествено единение“.

В първия си авторски компактдиск “Jahreszeiten“ изгражда мост между класическата и поп музика. Вдъхновен от традицията на старите майстори, но със звуците на настоящето, той развива своеобразен „неоромантизъм“: силно емоционални клавирни звукови пейзажи, допълнени от електронни звуци. В следващия албум „Postclassicalelektro“ пиано-електронният диалог е допълнен от струнен квартет, записан съвместно с продуцента Rick J. Jordan.

Едновременно с концертните си изяви Александър Райчев-син работи и върху поръчкови композиции за театър и кино. Той е и отдаден на своите ученици музикален педагог.

Пианистът и композитор Александър Райчев-син е роден и израснал в артистично семейство. Баща му е известният композитор Александър Райчев, майка му е актрисата Милена Атанасова, а баба му – художничката Мара Атанасова. От ранна възраст се вдъхновява от музиката и сценичните изкуства, което предопределя творчеството му и до днес. За него музиката е „не само акустично откровение, но и визуално представяне на вътрешния му емоционален свят“.

На шестгодишна възраст прави първата си импровизация на хармоника-играчка, трансформирана за пиано с помощта на неговия баща, който му разкрива света на класическата музика и му дава първите уроци по композиция.

Със своето композиторско творчество, открояващо се с „оптимистичен патос“ и „социална ангажираност“, Александър Райчев–баща (1922-2003) оставя ярка следа в българската музикална култура и в изграждане на музикалния образ на сина си.

След дипломирането си през 1947 г. в Държавната музикална академия с пиано и композиция при проф. Панчо Владигеров специализира в Унгария. В Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща през 1949 и 1950 г. изучава композиция при Золтан Кодай и дирижиране при Янош Ференчик. Още като студент работи в Музикалния отдел на Радио София. По-късно е диригент на оркестъра на Народния театър за младежта. От 1950 г. е преподавател, а от 1962 г. – професор по хармония и композиция в Държавната музикална академия, на която е и Ректор в периода 1972­1979 г. Като преподавател изгражда своя композиционна школа.

В богатото му творчество се открояват три опери, радиоопера, два балета, оперета-ревю, детски оперетки, шест оратории, три кантати, литургия, шест симфонии, пет увертюри, концерти и други опуси за симфоничен, камерен и струнен оркестър, песни за глас и пиано, над 600 хорови и детски песни, музика към театрални постановки, документални и игрални фирми и др. За свои произведения многократно е награждаван, носител е на почетни звания, ордени и медали.

Развива активна обществена дейност – четирикратно е избиран за народен представител. През 1990 г. е обявен за почетен член-академик на Кралската академия за наука и изящни изкуства в Брюксел (Белгия) и почетен член на Международната асоциация за съвременна музика в Баден-Баден (Германия). От 1980 до 1990 г. е председател на Съюза на българските композитори. Член е на Съюза на българските филмови дейци.

 Диана Данова-Дамянова

* * *

53. Международен фестивал "Софийски музикални седмици" се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Билети на касата на Зала „България", Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.

Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

 

 

Автор:
Екип на МФ "Софийски музикални седмици"
Публикация:
20.06.2022 г. 11:15
Посетено:
515
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34954-kontsert-na-aleksandar-raychev-sin-po-sluchay-100-godishninata-ot-rozhdenieto-na-aleksandar-raychev-bashta