Музика

"Ново поколение" - концерт на Русенска филхармония

24 юни 2022, 19.30 часа, Зала "България"

"Ново поколение" - концерт на Русенска филхармония

 

◊ КОНЦЕРТ "НОВО ПОКОЛЕНИЕ"

Като част от своеобразния цикъл "Преглед на българските оркестри", на 24 юни, петък, от 19 часа в Зала "България" Русенска филхармония ще представи една разнообразна програма в концерта "Ново поколение". Тя е съставена изцяло от творби на български композитори от последната генерация на родното композиторско творчество и е фрагмент от 53. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

Русенската публика ще има възможност да чуе същата програма три дни по-късно, на 27 юни, понеделник, в зала Филхармония.

Специалният подбор на творбите е осъществен от Димитър Косев – Главният диригент на Държавна опера Русе. Проектът демонстрира приемствеността в творческите среди на българската композиторска школа и нагледно показва какви са тенденциите в търсенията на композиторите от новото поколение на България.

"Реших да събера в един концерт младите както на възраст, така и по талант български композитори на класическа музика. Подбрали сме едни страхотни автори, някои по известни други не чак толкова" – каза Димитър Косев, главният диригент на Държавна опера Русе.

Програмата включва две световни премиери на симфонична увертюра "Ледената кралица" от Румен Бояджиев син и "Ръченична фантазия" от Добромир Кисьов. Ще прозвучат и произведения от Ангел Заберски-син "Фантазия", "Три симфонични картини"; Васил Бележков "Боса копа" – първо българско симфонично произведение със солиращ саксофонен квартет, Георги Стрезов със сюита по музиката на филма "Петя на моята Петя", Минко Ламбов с откъси от балета "Буря" и Георги Андреев с две части от камерна сюита "Феникс".

Концертмайстор на вечерта е Смиляна Лозанова, а солисти са Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон и Атанас Хаджиев – баритон саксофон.

Интересно е, че тези творци, които са от новото поколение, но вече навлизат във времето на своята творческа зрелост, са запазили стремежа да се утвърждават в различни музикални жанрове. Те вече са се отдалечили във времето и в своите творчески проекции от момента на експериментирането в изявата си в необятните територии на жанровото многообразие. С натрупването на творчески и професионален опит те имат вече утвърден почерк и техните цели и намерения намират ясни хоризонти.

В развитието на съвременното българско музикално изкуство това е една положителна тенденция, защото композиторите от новото поколение стават лесно разпознаваеми за българската публика, в средите на която най-вече се открояват имената на заинтересованите или нарочно незаинтересувани професионални критици, музиковеди, а и на техните колеги-композитори. Това фрагментиране, което наблюдаваме отстрани идва да покаже по-скоро една положителна тенденция в развитието на българското композиторско изкуство –  наличие на разнообразие, което търси да задоволи всички професионално изкушени вкусове, както и неприкрит стремеж за навлизане в средите на масовата публика.

 * * *

Билети:

https://entase.to/mG

https://www.eventim.bg/…/novo-pokolenie-sofiya…/event.html

За Русе: каса Опера и на www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
22.06.2022 г. 15:31
Етикети:
Димитър КосевМеждународен фестивалДържавна опера РусеконцертРусенска филхармония
„Софийски музикални седмици“
"Преглед на българските оркестри"
"Ново поколение"
Посетено:
727
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34941-novo-pokolenie-kontsert-na-rusenska-filharmoniya