Музика

БНР кани украинските деца на концерт на Симфоничния си оркестър на 10 юни

Заключителен концерт на Радиосимфониците за сезон 2021/2022

БНР кани украинските деца на концерт на Симфоничния си оркестър на 10 юни

 

Българското национално радио отново кани украинските деца на концерт на Симфоничния си оркестър. На 10 юни, петък, от 19.00 ч. входът в Зала „България" ще е свободен за тях и техните придружители.

Заключителният концерт на Радиосимфониците за сезон 2021/2022 се нарича „Стара Европа" и е под палката на главния диригент Марк Кадин. Солист е Албена Данаилова – първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската филхармония. С Радиооркестъра тя ще изпълни Втори концерт за цигулка на Бела Барток, едно от големите цигулкови произведения на XX в. Творбата е своеобразно музикално сбогуване на Барток с родината Унгария преди емиграцията на композитора в САЩ. 

Във втората част на концерта за пръв път в София Радиооркестърът ще изпълни „Blumine" от Густав Малер и „Увертюра, скерцо и финал" от Роберт Шуман.

Загадъчно име „Blumine" идва от старонемската дума „цвете". Самият Малер наричал малкото бижу „Blumine" свой „любовен епизод" – чудесна музика на младото сърце, трогателен спомен за любов, пълна с несбъднати надежди. Партитурата на „Blumine" преживяла бомбардировките през Втората световна война, след което стигнала до Америка, където се състояло второто ѝ раждане.

„Увертюра, скерцо и финал" също е музика за любовта. Шуман я пише в най-щастливата си година – първата от брака му с Клара. Затова и музиката искри от оптимизъм и е пълна с надежди. С нея ще завърши и концертът и сезонът на Радиосимфониците. 

Концертът на Радиооркестъра на 10 юни е петият подред, за който БНР отваря врати за украинските деца. Както и за предходните, не е необходимо предварително заявяване на места.

Преди концерта пред входа на зала „България" служители на БНР ще предоставят на украинските деца и придружителите им 100 безплатни билета.

 

Автор:
БНР
Публикация:
09.06.2022 г. 11:20
Посетено:
682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34887-bnr-kani-ukrainskite-detsa-na-kontsert-na-simfonichniya-si-orkestar-na-10-yuni