Музика

Клавирен рецитал на Евелин Березовски и Саша Гринюк

7 юни 2022, 18.00 ч., Камерна зала „България”

Клавирен рецитал на Евелин Березовски и Саша Гринюк

 

Една от най-търсените млади пианистки в днешно време - Евелин Березовски с рецитал в София, заедно със Саша Гринюк – пиано

След невероятно успешния си дебют пред българска публика миналата година, изгряващата световна звезда на класическата музика Евелин Березовски отново ще плени публиката на сцената на 53. МФ "Софийски музикални седмици" на 7 юни в Камерна зала "България" от 18,00 ч.

Описана във френския печат като пианистка с „огромен темперамент, ослепителна техника и сърце, което ги следва“, Евелин Березовски е една от най-търсените млади музикантки в днешно време. Родена в Москва през 1991 г., свири на пиано от 5-годишна, учила при известните професори Хамиш Милн (Лондон), Елисо Вирсаладзе (Италия), Рена Шерешевская (Париж), отскоро работи с Мария Жоао Пиреш в Португалия. Носител е на голямата награда на Международния конкурс Goergy Cziffra (2019) в Париж. Представяйки уникален пианистичен стил, тя се изявява на престижни сцени, само някои от тях са - Wigmore Hall и Southbank Center (Лондон), Московската филхармония. Изпълнявала е концерти с Tokyo Mozart Players под ръководството на Ксавие Рот, Musica Viva с диригент Александър Рудин и редица други по цял свят. Евелин Березовски изнася рецитал на „Софийски музикални седмици“ през 2021 г., тази година предстои още по-вълнуваща програма с произведения на Волфганг Амадеус Моцарт и Антонин Дворжак с пиано на четири ръце, Фредерик Шопен, Александър Скрябин, Клод Дебюси.

Фестивалът всяка година дава шанс на млади музиканти да се представят, а публиката може да чуе най-интригуващите таланти и бъдещи звезди на световната сцена. Клавирният рецитал на Евелин Березовски не е изключение. Ослепителната техника, лирична чувственост и емоционална спонтанност, преплетени с нестихваща енергия на Березовски, заедно с богатата палитра от тонови нюанси в нейните изпълнения, оставят в слушателите усещане за запомнящо се концертно преживяване.

„Има две специални качества, които бележат нейните изпълнения – динамичност и спонтанност, с чисто пианистично наследство от баща ѝ“. - „Льо Монд“, Франция

Саша Гринюк, който на сцената на 7 юни ще партнира на Евелин Березовски е „Впечатляващ артист със забележителна музикалност, отличаваща се с най-естествените, наелектризиращи и удовлетворяващи интерпретации“ (по определението на Чарлз Розен).

Роденият в Киев Саша Гринюк учи в Националната музикална академия на Украйна, а по-късно и в Guildhall School of Music and Drama в Лондон. Победител в над десет международни конкурса, носител на призове и награди, той е избран за „Изгряваща звезда“ за BBC Music Magazine и International Piano Magazine. Успехите му включват също първи награди от The International Edvard Grieg Piano Competition, BNDES International Piano Competition, както и престижния Златен медал на Guildhall School of Music. Свирил е в големи зали по целия свят с оркестри като Кралската филхармония, Бергенската филхармония, Orquestra Sinfônica Brasileira и редица други.

Сред последните му проекти е  изпълнението на оригиналната партитура за пиано на Шостакович за немия филм от 1929 г. „Новият Вавилон“, с премиера в LSO St. Luke’s в Лондон, както и сътрудничеството с прочутата балерина Алина Кожокару в поредица от изпълнения на нови и класически произведения в лондонския театър Sadler's Wells, сред които „Маргьорит и Арманд“ на сър Фредерик Аштън.

Саша Гринюк е изпълнител на Keyboard Trust под артистичното ръководство на основателката Норета Кончи-Лийч. Познат е на българската публика с участие в Лауреатски дни „Катя Попова“ през 2014 г.

* * *

Фестивалът "Софийски музикални седмици" се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.

Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
06.06.2022 г. 19:23
Посетено:
645
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34865-klaviren-retsital-na-evelin-berezovski-i-sasha-grinyuk