Музика

Нов български университет представя ново нотно издание на Милчо Левиев и Майсторски клас на Вики Алмазиду

Майсторският клас ще приключи с концерт-спектакъл „Историята на джазовата музика“ на 7 юли

 

Известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду се завръща в България за своя Майсторски клас в Нов български университет, който ще се проведе от 24 юни до 07 юли, 2022 г.

В продължение на две седмици Вики Алмазиду и гост музикантът и преподавател Григорис Симадопулос ще обучават младите музиканти на тънкости на хармонията, джаз пианото и импровизации в джазовата музика. Двуседмичното обучение ще приключи с концерт-спектакъл „Историята на джазовата музика“ на 7 юли, който ще се проведе на откритата амфитеатрална сцена в Нов български университет. В концерта ще участват най-добре представилите се участници в класа, както и музикантите: Юлиан Янев и Димитър Горчаков - пиано и синтезатор, Васил Хаджигрудев - контрабас, Димитър Благоев - китара, Арнау Гарофе Фарас - саксофон, Тодор Бакърджиев - тромпет, Борислав Петров – ударни. Режисьор на спектакъла ще бъде доц. д-р Анна Пампулова.

 

За първи път пред публика ще бъде представено и най-новото нотно издание на Милчо Левиев "Milcho Leviev Jazz Standards". Каталогът съдържа неиздавани до момента нотни листове, факсимилета, снимки и думи от и за Милчо Левиев, ценност за всеки поп и джаз музикант.

Относно стандартите на джаза, той споделя: „Вие сте артистите и вие трябва да зададете своя собствена творческа рамка. Никой друг не може да направи това вместо вас. Иначе просто не създавате изкуство: изкарвате прехраната си, правите кариера и пари, но не правите изкуство. Ако трябва да се харесате на обществения вкус или да привличате вниманието на медиите, то това, което правите, вече не е изкуство“.

Каталогът "Milcho Leviev Jazz Standards" е подготвен от Издателството на НБУ и ще бъде представен на 07 юни, от 18:30 ч. в Книжарница и галерия „НБУ в Центъра“ на ул. Георги С. Раковски, 191Б. Водещ на събитието ще бъде ас. д-р Владимир Маринов, директор на Издателството на НБУ.

В дискусията ще участват съпругата на проф. Левиев – Вики Алмазиду, Иван Минчев от БНР и журналистът от Jazz FM – Светослав Николов.

Представянето ще бъде придружено с музика в изпълнение на изявени ученици и участници от майсторския клас на Вики Алмазиду в Нов български университет - Яра Ходкевич, Илина Стойнева, Марта Драгова и Елия Тодорова под акомпанимента на Юлиан Янев (пиано).

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

________________

Снимки: Косьо Хаджигенчев

Автор:
НБУ
Публикация:
06.06.2022 г. 14:29
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34858-nov-balgarski-universitet-predstavya-novo-notno-izdanie-na-milcho-leviev-i-maystorski-klas-na-viki-almazidu