Музика

"От Шопен до Максимюк" - концерт на полската група "Моушън Трио"

2 юни 2022 г., 19.30 ч., Зала 11 на Националния дворец на културата

"От Шопен до Максимюк" - концерт на полската група "Моушън Трио"

 

◊ ПОКАНА

22. Eвропейски музикален фестивал

От Шопен до Максимюк

Концерт на полската група "Моушън Трио"

Кога: 2 юни 2022 г., четвъртък, 19.30 ч.
Къде: Зала 11 на Националния дворец на културата, вход с билети
Организатори: Полски институт в София съвместно с Cantus Firmus

В програмата: аранжименти за акордеонно трио на творби на Фр. Шопен, В. Килар, К. Пендерецки, И. Падеревски, В. Лютославски, Х. Гурецки, Г. Бацевич, Й. Максимюк.

 

Motion Trio e съставено от трима виртуозни акордеонисти, открили огромния потенциал на този инструмент. Оригиналният ансамбъл е основан през 1996 г. от Януш Войтарович, който е  ръководител на групата и основен композитор. Другите участници са Павел Баранек и Марчин Галажин. Те са не само класически образовани акордеонисти, но и творци, които успешно адаптират за състава музика от различни епохи и стилове и създават нови произведения. Повече от 25 години триото популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни. Ансамбълът получава Голямата награда на Международния конкурс за съвременна камерна музика „Кшищоф Пендерецки“ в Краков през 2000 г. и свири на престижни международни сцени като „Карнеги Хол” в Ню Йорк, „Концертхаус“ във Виена, „Барбикан“ в Лондон, залата на Националната филхармония във Варшава, „Комеди Франсез“ в Париж и други. Музикантите имат записи за Полската телевизия, ARTE, WDR, Warner Classic, Akordeonus и др.

Музикантите за пореден път гостуват в България след участието си в отбелязването на 70-години на Полския институт в София през 2019 г. На 3 юни (НМА „Проф. П. Владигеров“, зала 48, 10:30 ч.) в рамките на фестивала ще се проведе и майсторски клас с музикантите от “Motion Trio”. Те ще работят с млади български акордеонисти от Музикалната академия и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. 

22. издание на „Европейски музикален фестивал“ се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата вземат участие над 500 артисти от седем страни. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
01.06.2022 г. 15:08
Етикети:
концертПолски институт в София
група "Моушън Трио"
От Шопен до Максимюк
22. Eвропейски музикален фестивал
Посетено:
606
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34837-ot-shopen-do-maksimyuk-kontsert-na-polskata-grupa-moushan-trio