Музика

Дефиле на българските оркестри на 53. МФ "Софийски музикални седмици"

"Преглед на българските оркестри” на софийска сцена

 

◊ "СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ" 2022

Днес без награди и класации оркестрите имат необходимост от изявата си на столична сцена, показвайки ниво, важно за самочувствието и качеството на съставите. Невъзможно е да бъдат представени всички големи, средни и струнни формации у нас, затова представяме част по време на фестивала, освен традиционните участници – съорганизаторът на фестивала Софийска филхармония, Младежка филхармония „Пионер“ и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Откриваме сцената за нови струнни състави и ви каним заедно да подкрепим и окуражим труда и дълголетната традиция на съставите от страната.        

Български камерен оркестър от град Добрич, който не е гостувал в София най-малко от десетилетие, заедно със своя диригент Арто Чифчиян и солист – концертмайстор Калина Христова – цигулка ще чуете на 9 юни в зала 9 на НДК, в програмата са предвидени произведения на Локатели, Вивалди, Панчо Владигеров.

Също на 9 юни (четвъртък), 19 ч. в Зала „България“ на голяма сцена, очаквайте Софийска филхармония с диригент Михаил Герц и солисти Йоръм Сон – пиано и Светлин Русев – цигулка. В програмата очаквайте Минко Ламбов, Дворжак.                                                             

На 17 юни Врачанската „Симфониета“ отново ни предлага изключително интересна програма (с изцяло български репертоар тя спечели наградата на публиката на предаването „Вечната музика“ за 2020 г.) – премиера на Ангел Заберски-син заедно с произведения от Хайдн, Ангел Котев, Томаш Гулински, Парашкев Хаджиев. Солисти са Галина Койчева – цигулка, Даниела Дикова – пиано, дуото маримби „Люсид“ и Живко Василев – кавал под диригентството на Христо Павлов, Зала „България” – 19.00ч.

Камерен оркестър „Дианополис“ от град Ямбол след много, много години отново е в столицата с диригент Григор Паликаров и солисти Цвета Паликарова – флейта и Атанас Кръстев – виолончело ще чуете на 22 юни в отново в НДК зала 9, в програмата Хайдн, Леополд Хофман, Йозеф Сук, Асен Аврамов.

В една изцяло премиерна програма на Русенската филхармония ще се качи на голяма сцена в зала „България”  на 24 юни с диригента Димитър Косев. Ще се представят нови творби от Ангел Заберски-син, Георги Андреев, Румен Бояджиев-син, Минко Ламбов, Георги Стрезов, Добромир Кисьов, Васил Бележков.

Други акценти в Камерна зала:

 Най-нежният инструмент в света на класическата музика – флейтата, ще зазвучи от Десислава Петева на 10 юни (петък), 19 ч.Камерна зала „България“. Заедно с Мария Радоева – известното сопрано от Школата Кабаиванска и доказалата се по света наша пианистка Надежда Цанова, заедно ще изпълнят произведения на Масне, Рози Вертхайм, Роберт Мучински, Дебюси, Сен-Санс, Пиер Санкан, Филип Гобер, Димитър Нинов.

Клавирен рецитал „Три аспекта на емоции“ на Ваня Пешева, която е наричана “...музикант, надарен с изключителна артистичност, технически възможности и впечатляваща емоционалност“, ще чуете на 11 юни (събота), 19 ч. Зала 9 на НДК с програма на Доменико Скарлати, Бетовен, Равел, Албена Врачанска.

Матине на 12 юни (неделя), 12 ч.Камерна зала „България“, на което ще чуете виртуозния и мащабен пианист Георги Черкин, заедно с ансамбъл „Класик Арт“, понастоящем първа цигулка в състава е Калина Христова – концертмайстор на Софийска Филхармония.  Заедно ще свирят  Брамс, Слави Димов, Чайковскиза.

Наричан българският аристократ на пианото Атанас Куртев ще изнесе клавирен рецитал на 13 юни (понеделник), 19 ч.Камерна зала „България“ с програма на Лист, Скрябин, Франк.  Атанас Куртев развива изключително активна концертна дейност, като за близо пет десетилетия изнася над 900 концерта в над 20 европейски държави, Африка, Близкия и Далечния изток

Четиримата музиканти, избирали името на състава, са обединени от работата си като преподаватели в Националното музикално училище, което носи името на големия наш композитор Любомир Пипков - автор на три от значимите български произведения в жанра струнен квартет. Концерт на струнен квартет Пипков“ ще се състои на 16 юни (четвъртък), 18 ч.Зала СБК с програмата на Жул Леви, Пипков, Михаил Пеков.

* * *

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.

Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

 

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
04.06.2022 г. 12:31
Етикети:
Зала "България"концерти53. МФ "Софийски музикални седмици"
Камерна зала
"Преглед на българските оркестри
Посетено:
831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34829-defile-na-balgarskite-orkestri-na-53-mf-sofiyski-muzikalni-sedmitsi