Музика

Вокален рецитал "Мечтания": Соня Маринова (сопран) и Красимир Тасков (пиано)

26 май 2022, 19 ч., Камерна зала „България“

Вокален рецитал "Мечтания": Соня Маринова (сопран) и Красимир Тасков (пиано)

 

◊ ПОКАНА

В първите дни на 53. МФ "Софийски музикални седмици" на камерна сцена в Зала „България” заповядайте на 26 май (четвъртък), от 19 ч. на вокален рецитал „Мечтания” на Соня Маринова – сопран и Красимир Тасков – пиано.  Ще се насладите на музиката на редица френски композитори и текстописци и не само, в изпълнения на очарователната дама на българската опера и под акомпанимента на Красимир Тасков, композитор, пианист и преподавател.

Соня Маринова е сред специалните ученици, които специализират оперно пеене при Борис Христов и Гена Димитрова. За коронната ѝ роля на Виолета в „Травиата“ на Верди, Гена Димитрова казва: „Соня Маринова е голямата Виолета на българските оперни сцени“.

С редица престижни участия на световната и българска сцена, солист в „Реквием“ от Дворжак в грандиозен концерт в Катедралата в Реймс във Франция, в ролята на Леонора в постановка на „Силата на съдбата” от Верди в Teatru Astra в Малта и редица други, оперната дама изпълнява редица роли от драматичния сопранов репертоар. Участва в поредица от концерти в Прага в партньорство със знаменития италиански тенор Гаетано Бардини. Дебютира в ролята на Чо-Чо-Сан в „Мадам Бътерфлай” от Пучини в Teatru Astra в Малта през 2001 г.

Пяла е в спектакли заедно с Джакомо Арагал, Александрина Милчева, Юрий Мазурок, Никола Гюзелев, Никола Николов, Николай Гяуров. Има многобройни записи на оперни арии, камерна музика и ораториални произведения в Българското национално радио, между които запис на първата българска опера „Сиромахкиня“ от Емануил Манолов. Участва в предавания, филми и интервюта в Българска национална телевизия. Преподавала е оперно пеене в Националното музикално училище в София и в Нов български университет. Певческата си кариера съвместява с преподавателска дейност и мениджмънт.

В програмата на 26 май ще чуете изящната музика на Ференц Лист (1811–1886) „S’il est un charmant gazon…”/ „Ако той е една очарователна поляна“ по стихове на Виктор Юго; Жорж Бизе (1838–1875) „Adieux de l’hotesse arabe”/; „Сбогом на красивата арабка“ по стихове на Виктор Юго; Клод Дебюси (1862 – 1918) „Мандолина“ по стихове на Пол Верлен „Хубава вечер“ по стихове на Пол Бурже „Il pleure dans mon coeur…“/; „Той плаче в сърцето ми…“ из цикъла „Забравени ариети“ по стихове на Пол Верлен „Reverie“/ „Мечтание“ за пиано; Цезар  Франк (1822–1890)  „Panis Angelicus” – „Хляб на ангелите“ из Меса в ла мажор оп. 12; „Спомен“ по стихове на Шатобриан „Счупената ваза“ по стихове на Рене Сюли Прюдом; Прелюд из „Прелюд, фуга и вариации“ за орган в си бемол минор, оп. 18 FWV 30 в транскрипция за пиано от Фридман; Габриел Форе (1845–1924) „Пробуждане“ по стихове на Ромен Бюсин; Морис Равел (1875–1937) Вокализ-етюд във форма на хабанера .

Френската изящна музика, и не само нея, ще чуете в дуо с Красимир Тасков, който е професор по композиция и пиано в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Ръководител на катедрата по композиция, той е автор на редица симфонични творби, пиеси за струнен оркестър, балет „Царе на лудориите“ и др. Има множество камерни, вокални, хорови творби, често изпълнявани у нас и в чужбина на престижни музикални фестивали в Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Нидерландия, Англия, САЩ, Украйна. През 1984 г. неговият клавирен цикъл “Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж.  

Красимир Тасков има редица престижни награди и издадени творби, както и многобройни студийни записи като изпълнител и автор. Сред тях са „Фантазии за дуо пиано“, „Бохуслав Мартину - Пиеси и цикли за чело и пиано“ и компактдиск с авторски композиции. Солист е на редица симфонични оркестри и е активно концертиращ камерен изпълнител. Носител на наградата „Кристална лира“ в категория „Камерна музика“ през 2013 г. Член е на журита в национални и международни конкурси за пианисти и композитори.

* * *

Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Съорганизатори: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата

Програмата на МФ „Софийски музикални седмици” продължава с по няколко културни събития на ден до 2 юли 2022 г. Пълното съдържание на фестивалния афиш е публикувано в страниците: www.sofiaweeks.com, https://www.facebook.com/sofiamusicweeks. Билетите за събитията са в продажба на Касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и онлайн.

 

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
25.05.2022 г. 12:26
Посетено:
761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34767-vokalen-retsital-mechtaniya-sonya-marinova-sopran-i-krasimir-taskov-piano