Музика

Премиерите на Опера в Летния театър - Варна 2022

4 оперни премиери, 5 симфонични концерта, 3 балетни и 3 мюзикълни премиери от 11 юни до 25 август 2022

 

◊ СЪБИТИЕТО

Опера в Летния театър - Варна 2022

Подготвили сме за нашата публика една бляскава Опера в Летния театър с 22 представления от 11 юни до 25 август, които са кулминация сред всички празнични събития в 75-годишния юбилеен сезон на Държавна опера Варна, отбеляза Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна в началото на пресконференцията за XIII издание на Опера в Летния театър 2022. Тя отбеляза, че са запазени традиционните модули – опера, концерт, балет и мюзикъл, сега с 4 оперни премиери, 5 симфонични концерта, 3 балетни и 3 мюзикълни премиери.

 

◊ КОНЦЕРТИТЕ

Начало на това жанрово многообразие поставя мултимедийният концерт „Жените на Пучини“ (11.06.), мултимедиен концерт, под палката на постоянния гост диригент на Държавна опера Варна и главен диригент на Festival Puccini Torre del Lago Якопо Сипари ди Пескасероли, и режисурата на Сребрина Соколова. Концертът е със специалното участие на Доната Д‘Аннуцио Ломбарди, носителка на награда „Пучини“ 2019, пресъздала почти всички женски образи на Пучини, призната за една най-добрите интерпретаторки на Пучини в света. Ще чуем също Йоана Железчева, Илина Михайлова, Ирина Жекова, Рейналдо Дроз, Валерий Георгиев, Пламен Димитров.

Отново посрещаме във Варна оперната дива Александрина Пендачанска, покорила със своите над 70 главни сопранови роли най-изисканите оперни театри. След нейния биографичен концерт „Това съм аз“ (2018) и дебютът й в ролята на Лейди Макбет в „Макбет“ от Дж. Верди (2020) във Варна, в сегашния си концерт (29.07), под диригентството на Найден Тодоров, тя е избрала да пее в дует с друг сопран – младата варненка Ралица Богданова. Двете ще представят разнообразен репертоар от „Кармен“ на Бизе, през Моцарт и Росини, Маскани и Леонкавало до апотеозния финал с Лейди Макбет.

Интересен crossover саунд ще предложи концерът „Опера, джаз, танго“  (08.08.), с маестро Страцимир Павлов и изключителния пианист и композитор Фабрицио Моката, с Илина Михайлова, предпочитаната партньорка на Хосе Карерас за последните му концерти и великолепния Рейналдо Дроз, възпитаник на Райна Кабаиванска.

Концертите „Вагнер и страстта“ (22.08.) с маестро Йордан Камджалов и заключителната Оперна гала (25.08.), с маестро Григор Паликаров и именити солисти, хора и балета на Държавна опера Варна, обрисуват концертната рамка на Опера в Летния театър 2022.

 

◊ ОПЕРИТЕ

Кулминация на оперното лято ще бъде концертното изпълнение на Вердиевия шедьовър „Отело“ (17.08.), с постоянния гост диригент Павел Балев, гост диригент на Виенската Щатсопера и Опера Цюрих, и главен диригент на оперните театри в Лимож – Франция и Нордхаузен – Германия. До съвършенството на оперното изкуство ще се докоснем с изпълненията на още български певци от световния оперен елит. Неподражаемата Красимира Стоянова, след миналогодишния концерт тук, сега ще поднесе партията на Дездемона, при това веднага след рождения си ден. Прочутият баритон Владимир Стоянов ще бъде Яго, а варненският тенор със завидна кариера Милен Божков  - Отело.

За пръв път от много години във Варна ще гостува оперен театър с целия си състав - Opera Romana Craiova от Румъния с дир. Джана Фрата и реж. Крис Катена, ще представи две едноактни опери от Джакомо Пучини, 2 части от неговия триптих – трагичната „Мантията“, лиричната „Сестра Анджелика“ и комичната „Джани Скики“, които се оценяват като върхово постижение в неговото творчество. Мантията“ и „Джани Скики“ (16.06.) ще прозвучат под палката на Джана Фрата - пианист, диригент, композитор и режисьор, носителка на титлата Рицар на Италианската република (2009) за международните си постижения.

Голямата премиера на оперното лято ще бъде „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно (7.07.), с диригент-постановчик Светослав Борисов, гл. дир. на оперния театър в Магдебург и режисьор Урсула Хорнер. Непреходния сюжет ще пресъздадат Илина Михайлова – Жулиета и нашумелият американски тенор с филипински произход Артур Еспириту, познат на оперните сцени в Северна Америка, Европа и Азия.

Премиерата на „Набуко от Дж. Верди (14.07) ще дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, пост. Кузман Попов, реж. Сребрина Соколова. Участват световноизвестният мексикански баритон Карлос Алмагер, Йоана Железчева и Юлиян Константинов. Пял в Миланската скала, Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Парижката опера „Бастилия“, Виенската Щатсопера, Театро Колон в Буенос Айрес и др., Юлиян Константинов отбелязва своята 30-годишна сценична дейност.

Премиерата на най-красивата опера на Чайковски „Дама Пика" (26.07.) е ярка съвременна интерпретация на маестро Павел Балев и Вера Немирова - най-търсената българска режисьорка в чужбина, постоянен гост режисьор и на Варненската опера. Визията на художника Юлиян Табаков и сценичната пластика на Анна Пампулова добавят своите нотки в оригиналната трактовка, заедно с превъзходните солисти Бойка Василева, Валерий Георгиев, Ирина Жекова, Пламен Димитров, Гео Чобанов, артистичното присъствие на хора и естетския светлинен дизайн на Даниел Йовков.

Следва премиерата на "Ернани" (6.08.) от Дж. Верди, с постоянния гост диригент Григор Паликаров, постановка и сценография Кузман Попов, режисьор Деян Прошев. Образа на испанския благородник Ернани ще пресъздаде варненския ттенор със световна слава Иван Момиров, а като Елвира ще посрещнем Сузана Бранкини, спинтов лиричен сопран с впечатляваща сила и гъвкавост на гласа, възпитаничка на Райна Кабаиванска.

В шедьовъра на Жорж Бизе „Кармен“ (20.07.) с дир. Григор Паликаров, постановка Кузман Попов, реж. Сребрина Соколова, ще чуем за пръв път Виолета Радомирска, възпитаничка на Александрина Милчева, която неотдавна дебютира в Миланската скала. Ивайло Михайлов, ученик на Валери Попова и Калуди Калудов, ще изпълни една от коронните си роли – Дон Хозе.

 

◊ БАЛЕТИТЕ

Балетът “Шехеразада“ от Н.Р. Корсаков има своята историческа варненска връзка, като  първата самостоятелна постановка на балетната трупа, с хореограф Асен Манолов (1948). През 2022 г. премиерата на „Шехеразада“ (29.06.) е дело на Олга Панго от РС Македония. В същата вечер предстои и премиерата на „Валпургиева нощ“ - балетна сцена от V действие на операта „Фауст“ от Шарл Гуно със статут на самостоятелна творба, хореография Леонид Лавровский, редакция Светлана Тоншева. Според немско народно поверие в нощта на 30 април срещу 1 май вещиците се срещат на върха на недостъпна планина, за да празнуват заедно със Сатаната. В главните роли танцуват балетните солисти Павел Кирчев – Юношата и Марко ди Салво – Дяволът, а Меган Рейд, Полин Фаже и Адриана Теранова са трите нимфи.

Почитателите на най-трудното изкуство – балета, ще се срещнат и с „Копелия“ (23.07.) от Лео Делиб, хореография Сергей Бобров, художник Лора Маринова. Любопитен факт е, че с „Копелия”, постановка на Анастас Петров (1928), започва летоброенето на българското балетно изкуство. А в XIII издание на Опера в Летния театър в главните роли ще посрещнем солистите на Варненския балет Марко ди Салво и Клер Мари Гилард Лестан.

Балетната изненада 2022 ще бъде премиерата на балета по музика на Астор Пиацола "Либертанго" (24.08) на Сабрина Боско, световноизвестен хореограф и Maitre du Ballet на най-престижните балетни компании по света. Нейното „Libertango" е пътешествие из света на тангото, което започва от спомена за зараждането на този танц в Аржентина, вглежда се в живота на аржентинските улици с техните гангстери, за да продължи с елегантна покана за танц и да завърши с грандиозно танцово парти в нощен клуб. Страст, чувственост, елегантност илюбов, с музиката на Астор Пиацола и гласа на великата Милва.

 

◊ МЮЗИКЪЛИТЕ

„Брилянтин“ (Grease) от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд е спектакълът с най-много постановки в историята на Бродуей, придобил голяма популярност след екранизацията с Джон Траволта и Оливия Нютън Джон. За българската премиера на „Брилянтин“ (23.06), с реж. Сребрина Соколова, дир. Страцимир Павлов, костюмограф Ася Стоименова, хореограф Надя Димокова и Тодор Тодоров - 3D Mapping, няма по-подходящи артисти за главните роли от обаятелния тандем на сцената и в живота Велин Михайлов и Лилия Илиева.

40 години след култовия филм мюзикълът „Оркестър без име“ (2.07.) по филмовия сценарий на Станислав Стратиев, реж. Борис Панкин, диригент и музикален директор и аранжимент Страцимир Павлов, сценография и костюми Петър Митев, хореография Анастасия Неделчева, доразказва със средствата на мюзикъла човешката мечта да полетиш върху крилете на музиката. В този джу бокс мюзикъл, наред с емблематичната песен „Оставаме“ , написана специално за филма, се изпълняват и 16 златни български хита, селектирани от Борис Панкин. В премиерата на „Оркестър без име“ участват: Мариан Бачев, Николай Дограмаджиев, Борислав Веженов, Димитрина Германова, Волена Апостолова и Йоан Попов, отличен с наградата на фондация „Стоян Камбарев“ за тази година, както и Михаил Петров от НТ „Иван Вазов“.

Премиерата на „Красавицата и звяра“ (12, 13.08.) по музика на Алън Менкен, текст Хауърд Ашман и Тим Райс, либрето Линда Уулвъртън, е сценична реализация на реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов, хореография Анна Пампулова, художник Ася Стоименова, бойни техники Николай Градинар Дериволков, 3D mapping Лора Руневска – elektrick.me. Мюзикълът, адаптиран по едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, носител на Оскар 1991, е оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена. Варненската версия също ще потопи публиката в познатата вълшебна приказка за Красавицата и Звяра, разказана с методите на музикалния театър от артисти, спечелили националния кастинг за мюзикъла.

За да бъде удовлетворен големия интерес към миналогодишните хитови мюзикъли, в Опера в Летния театър 2022 са предвидени и спектакли на „Коса“ (13.06.) и „Цар Лъв (27.07.). При лошо време съответните представления, вместо в Летния театър, ще бъдат изнесени на Основна сцена, във ФКЦ или ДКС.

В заключение Даниела Димова изказа благодарност за подкрепата на Община Варна и съвместните проекти на ТМПЦ Държавна опера Варна с ММФ „Варненско лято“ за премиерите на „Дама Пика“, „Отело“ и „Либертанго“.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
21.05.2022 г. 17:02
Посетено:
1585
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34736-premierite-na-opera-v-letniya-teatar-varna-2022