Музика

А-Б-В-Г-Джаз! Джазът пее на български!

Концерт на 20 май от 20 часа в Културно пространство "Портрет" - София

А-Б-В-Г-Джаз! Джазът пее на български!

 

◊ ПОКАНА

А-Б-В-Г-Джаз!
 
Джазът пее и пише на български в Културно пространство "Портрет" на 20 май от 20 часа!
 
Очакваме ви в навечерието на 24 май, за да отбележим заедно празника на българския език и на всички 30 букви, от А до Я, без да претупваме Й и без да пренебрегнем дори Ь, с един любовен и уютен концерт, на който джазът ще пее на български!
 
С Марина Господинова – вокал, Антони Дончев – пиано,
Венци Благоев – тромпет, и Мария Донева – думи.
 
20 май (петък) 2022
Врати: 19:30 часа
Начало: 20:00 часа
Вход: 20 лева
 
Прочее славяните и преди имаха джаз, но бидейки българи, го изпълняваха на чужди езици.
 
Но как може всеки да те разбере, ако кажеш на португалски „Бог”, на френски „Очакване”, на английски „Широта”, или „Любов”, или „Младост”, или „Отрова”? И така беше много години.
 
След това човеколюбецът бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, ни изпрати идея.
 
Мария Донева, жена умерено праведна и сравнително истинолюбива, устрои български текстове на много песни. Изпърво написа думи за песента на Жобим „Desafinado” (ще рече „Фалшиво тананикане”, понеже тя сама така си пее). Научи за благата вест Венци Благоев, прочете текста и видя, че беше добро. И поиска Мария да напише още думи, и тя написа. И събраха се с Антони Дончев и Марина Господинова, и ги изпълниха заедно.
 
Някои казват: „За какво са ни песни на български език? Музиката казва всичко, а думите не са много важни.” Така казват, но те не знаят, че когато думите на една песен се разбират, тя стига и до сърцето, и до ума на човека, и го вълнува повече, и му носи повече радост.
 
Други пък казват: „Защо са българските песни? Тях нито бог ги е създал, нито ангелите, нито пък са изначално написани от авторите на стандартите.” И не знаят, окаяните, че джазът е интерпретация и лично преживяване, и пресътворяване както на музиката, така и на думите, които я съпътстват.
 
Ако ли пък някой рече, че не сме ги нагласили добре, понеже и сега още се нагласяват, ще дадем този отговор: Джазът е нещо живо, което се променя при всяко изпълнение, и пламъчето на свещта, полъхнато от дъха на някой от публиката, става част от изпълнението, затова то е различно всеки път.
 
Ако ли запиташ любителите на музиката: „Какво ще правите на 20 май от 20 часа и какво ще слушате?”, те всички знаят и ще отговорят: „На 20 май от 20 часа ще отидем в "Портрет", за да слушаме Джаз и Поезия, и любимите си песни на български език!”
 
* * *

Събитийният календар на Културно пространство PORTRAIT се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
20.05.2022 г. 14:03
Посетено:
809
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34731-a-b-v-g-dzhaz-dzhazat-pee-na-balgarski