Музика

XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Регистрацията на кандидатите е до 5 септември 2022

XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

 

XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, ще се проведе от 8 септември до 2 октомври 2022 г. в Зала „България“’

Регистрацията на кандидатите е до 5 септември, а конкурсното прослушване - на 8 септември.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев, Изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ, и се осъществява в партньорство на НБУ със Столичната община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет. Генерален спонсор на събитието е „Фантастико“.

Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие Райна Кабаиванска избира до 13 артисти, с които работи в продължение на три седмици.

По време на Майсторския клас Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в нова постановка на операта „Бохеми“. Поканата е от Софийската опера и балет, спектаклите ще са през месец декември и са в рамките на проекта на Нов български университет „Школата Кабаиванска на световната оперна сцена“.

На 2 октомври талантливите млади артисти от Майсторския клас ще се представят на Галаконцерт в зала „България“ със Софийската филхармония с диригент Маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и Галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия.

Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в НБУ.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022.

 

Повече информация на https://nbu.bg/

Автор:
НБУ
Публикация:
19.05.2022 г. 13:23
Посетено:
1002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34722-xxii-mezhdunaroden-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska-v-nbu