Музика

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

В програмата: Антонин Дворжак, Анатолий Лядов, Георги Андреев

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

 

 ◊ КОНЦЕРТ "СЛАВЯНСКИ ПРАЗНИК"

На 20 май в Зала „България“ от 19.00 часа Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин ще представят следващия си концерт под надслов „Славянски празник“  с творби от Антонин Дворжак, Анатолий Лядов и Георги Андреев.

За първи път ще им гостува виолончелистът Андрей Йоница, победител в международните конкурси „Чайковски“ и АRD в Мюнхен.

Той ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър в си минор на чешкия класик  Антонин Дворжак. Повече от сто години Концертът има славата на най-великото музикално произведение, създавано някога за този инструмент.

Той е виолончелист с превъзходно умение, музикално въображение и отношение към музиката на нашето време" (Gramophone), "един от най-интересните виолончелисти на последното десетилетие" - пише за него списание "Times".

Андрей Йоница е бил солист на  Берлинския Концертхаус, Елбската филхармония, Тонхале в Цюрих, L"Auditori в Барселона, на фестивалите Шлезвиг-Холщайн, Вербие и Марта Аргерич. Концертира със симфоничните оркестри на Мюнхен, Хамбург, Монреал, с оркестъра на ВВС, Националния оркестър на Дания, Кралския национален оркестър на Шотландия, със Симфоничния оркестър на Мариинския театър, Националния оркестър на Уелс и много други.

Йоница свири на виолончело от 1671 г. Джовани Батиста Роджери, предоставено му от фонд Deutsche Stiftung Musikleben.

В програмата в концерта на Радиосимфониците на 20 май участва и Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, който ще представи 8 руски народни песни за симфоничен оркестър от Анатолий Лядов – премиера за България. 

Кулминацията в концерта ще бъде Танцов триптих на Георги Андреев (световна премиера), създаден от композитора специално за Радиосимфониците, по молба на маестро Марк Кадин.

* * *

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала „България“ и в мрежата на eventim.bg.

 

Автор:
БНР
Публикация:
17.05.2022 г. 12:27
Посетено:
702
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34705-blestyashtiyat-virtuoz-andrey-yonitsa-solist-na-radiosimfonitsite