Музика

Индийската духовна музика среща класиката в София, Пловдив, Бургас и Варна

Концерти на семейното дуо Eufonia от Виена: Шамита Ахенбах-Кьониг (виолончело) и Дохай Ахенбах (цигулка)

Индийската духовна музика среща класиката в София, Пловдив, Бургас и Варна

 

Индийската духовна музика среща класиката в София, Пловдив, Бургас и Варна

От 17 до 20 май градовете София, Пловдив, Бургас и Варна отново ще бъдат домакини на концерти на семейното дуо Eufonia от Виена: Шамита Ахенбах-Кьониг (виолончело) и Дохай Ахенбах (цигулка).

Дуото ще изпълни музика от маестро Шри Чинмой (Индия), пленително аранжирана във виенски музикален стил. Класически школуваните музиканти съчетават традицията на Запада с йогически подход към музиката на Изтока, потапяйки ни в музика, която е красива, мощна и едновременно с това спокойна. 

Прекрасната музика на виолончелото и виртуозните звуци на цигулката са обещание за едно неповторимо мелодично пътешествие. Концертът е вдъхновен от духовния учител Шри Чинмой – той винаги се е определял като “ученик на мира." Той е Учител по медитация - хилядолетната традиция на йога, но същевременно и съвременен музикант, композитор, художник и писател, признат по цял свят.

Градовете София, Пловдив, Бургас и Варна ще имат прекрасната възможност да се насладят на музикални аранжименти, богати на дълбочина, които насърчават слушателя да се слее с магичната атмосфера и да сподели мигове на завладяваща вътрешна красота.

През 1970 г., по покана на Генералния секретар на ООН, У Тан, Шри Чинмой вдъхва живот на “Медитация за мир в Организацията на Обединените нации" в Ню Йорк, където живее от 1964 г. За Шри Чинмой музиката е един от най-лесните и преки начини да упъти слушателя към откриването на неговото собствено вътрешно богатство. Запалва ентусиазма у хора от различни култури и религии и предлага мигове на дълбок вътрешен мир, тишина и хармония.

 

Eufonia Duo Wien са семейно дуо, гостувало на Международния фестивал в Бодензее, Международния фестивал в Брегенц; включено е и в абонаментните концерти във Виена Концертхаус. Участвали са в различни международни летни фестивали и концертни поредици в Германия, Австрия, Италия и САЩ. Изнасят благотворителни концерти за движението на Каритас хоспис и свирят за възрастни хора, следвайки идеята на Йехуди Менухин за "Жива музика сега“. Чести гости са в поредица от концерти, организирани от Музея за приложни изкуства в Geymüllerschlössl във Виена.

Организатор на събитието: Шри Чинмой център – България

Програма:

София 17 май, 19:00 ч. VIVACOM ART HALL, ул. "Оборище" №5

Бургас 18 май, 19:00 ч. Регионална библиотека „Пейо Яворов“, ет. 2, ул. "Оборище" №49-50

Варна 19 май, 19:00 ч., Радио Варна, бул. "Приморски" №22

Пловдив 20 май, 19:00 ч., Лятно кино Орфей, ул. "Тодор Каблешков"

Входът е свободен.  

 

Стефан Ахенбах – Дохай учи цигулка и камерна музика в родния си град Фридрихсхафен, а след това и в консерваторията във Форарлберг при проф. Роланд Балдини. 

Стефан Ахенбах се изявява във всички големи градове на Европа и в чужбина, както в ролята си на първа цигулка с Виенския симфоничен оркестър, така и като камерен музикант. Между 1993 и 1997 г. той е член на триото на Wiener Mozart (пиано трио), изнася концерти в такива известни концертни зали като Виенския концерт, Варшавската филхармония и Концертните къщи в Пекин и Шанхай. 

Още от младите си години Стефан се интересува от изработката на цигулки и му е даден шанс от производителя Юрген фон Ститенкрон сам да направи цигулка. Дори днес той все още се възхищава, виждайки как се  създава нов инструмент. Стефан свири на цигулка от този майстор от 2002 година.

 

Шамита Ахенбах-Кьониг получава уроци по виолончело в родния си град Брегенц и в консерваторията във Форарлберг при проф. Пенелопе Гюнтер. По-нататъшно обучение преминава в музикалните университети в Залцбург и Виена, и в Konservatorium Wien при проф. Йончо Байров, където завършва с отличие. Тя работи като музикант на свободна практика и често е канена да свири с различни ансамбли, като Радиосимфоничния оркестър на Виена, Виенския Музикферайн и Виенските солисти на Бах. Участва в концерти за камерна музика заедно с членове на Виенския симфоничен оркестър на фестивала в Брегенц. По покана на Ватикана изнася концерт за папа Йоан Павел II като част от камерен ансамбъл през 1993 г.

Шамита преподава виолончело и държи рекорд на Гинес за непрекъснато свирене на този инструмент в продължение на 24 часа.

* * *

Музикантите ще кацнат в България на 16 май и ще са на разположение за интервю в което могат да споделят от първо лице за тази нетрадиционна, но изключително интересна комбинация на Изтока със Запада.

Лице за контакт: Виолета Ангелова 0895 79 49 71

 

Автор:
Аделина Стефанова
Публикация:
16.05.2022 г. 12:17
Етикети:
виолончелоцигулкаконцерти
индийска духовна музика
Шри Чинмой център – България
Eufonia Duo Wien
Посетено:
666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34700-indiyskata-duhovna-muzika-sreshta-klasikata-v-sofiya-plovdiv-burgas-i-varna