Музика

"Полски пътешествия" в Годината на полския романтизъм

"Музика без граници": Концерт на Анна Дитри-Калудов (сопран) и Роберт Марат (пиано)

 

◊ КОНЦЕРТ "ПОЛСКИ ПЪТЕШЕСТВИЯ"

На 14 май от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои вълнуващ концерт, посветен на Годината на полския романтизъм.

Сопраното Анна Дитри-Калудов и виртуозният полски пианист Роберт Марат ще представят красивите песни на Фредерик Шопен (1810-1849), Станислав Монюшко (1819-1872), Владислав Желенски (1837-1921), Ян Карол Гал (1856-1912), Станислав Невядомски(1859-1936), Мечислав Карлович (1876-1909) с текстовете на Адам Мицкевич, Зигмунт Крашински, Стефан Витвицки и Леополд Стаф, както и избрани пиеси за пиано от Фредерик Шопен (Етюди из оп.10, балади, валсове, полонези....).

Концертът „Полски пътешествия" е част от бутиковата серия „Музика без граници", която в своите последни издания все повече се обогатява и с впечатляващо международно участие. След „Гласовете на Румъния" с участието на световния баритон Йонуц Паску, зрителите ще имат уникалния шанс да се срещнат със забележителни творби от полските романтици в изпълнение на изявени полски артисти.

Преди 200 години, през 1822 г., във Вилнюс е публикувана стихосбирката на Адам Мицкевич „Ballady i romanse"/Балади и романси/ – произведение, което бележи началото на ерата на романтизма в Полша. Затова Парламентът на Република Полша обяви 2022 г. за Година на Полския Романтизъм.

През XIX век брилянтни полски художници, музиканти, мислители и политически активисти издигат полската литература, музика и живопис в ранга на водещи постижения на европейската култура. Благодарение на творчеството на Мицкевич, Словацки, Фредро, Шопен, Монюшко, Матейко и много други полската нация не забравя за корените си, но също се бори за независимост и възстановяване на страната си (https://www.gov.pl/web/bulgaria-bg/neslomimiyat-polski-duh).
 
Особено в настоящата политическа ситуация в света (Украйна) романтичните лозунги като чест, храброст, патриотизъм, привързаност към традицията, съпричастност към съдбата на другите и готовност за саможертва стават изключително важни и актуални!

Анна Дитри-Калудов (сопран) и Роберт Марат (пиано) са добре познато на българската публика дуо от изпълнението на цикъла от концерти по случай Годината на Шопен (през 2010 г.).

Полското сопрано Анна Дитри-Калудов от много години е свързано с България. Завършила НБУ в класа по класическо пеене на Калуди Калудов. Била е солистка на оперните театри в Пловдив и Стара Загора. Гастролира на оперните сцени в България (Варна, Русе, Бургас) и в чужбина (Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Украйна, Бразилия и други). Участвала е в много международни фестивали като „Вива ил канто", „Опера опен - Варшава", „Вечери при Телеман", „Банско Фест", „Античен театър Пловдив" и др. През 2004 г. е участвала в концерт по време на аудиенцията на папа Йоан Павел II във Ватикана.

Роберт Марат - пианист и професор в Музикалната академия в Лодз (Полша). Има активна концертна и преподавателска дейност. Прави много радио и CD записи, като записва произведения на полски композитори: И. Й. Падеревски, А. Михаловски, К. Шимановски. Участвал е на престижните фестивали „Варшавска есен" и „Salzburger Festspiele". От много години си сътрудничи с маестро Калуди Калудов, като го придружава по време на множество рецитали и майсторски класове.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
13.05.2022 г. 14:27
Етикети:
Посетено:
769
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34682-polski-pateshestviya-v-godinata-na-polskiya-romantizam