Музика

Хорът на Държавна опера Стара Загора с концерт „Класично и модернистично”

12 май, 19 часа, сцена Опера - концерт от цикъла „Музика без граници” -

 

Хорът на Държавна опера Стара Загора с концерт „Класично и модернистично” на 12 май

Хорът на Държавна опера Стара Загора ще представи на 12 май от 19.00 часа на сцената на Операта своя втори концерт от цикъла „Музика без граници” с атрактивното заглавие „Класично и модернистично”.

Концерта ще дирижират Старозагорският Митрополит Киприан и хормайсторът Младен Станев.

Концертът „Класично и модернистично” условно е разделен на три части, съобразно цялостността на изпълняваните творби и жанровото обединение. Старозагорският Митрополит Киприан ще дирижира  „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези. Ще бъде изпълнено почти цялото произведение със солисти Деси Стефанова (сопран) и Даниела Нинева (мецосопран).  Ще прозвучат и песни от класическата хорова литература (от В. А. Моцарт, Роберт Шуман, Джордж Гершуин  и др.), както и на български композитори. Включени са и песни от романтиката, посветени на пролетта, природата, месец май и любовта, както и уникалното произведение от Боб Чилкот – „Малка джаз меса”.

„Първото произведение, което ще прозвучи в своята цялост, е от епохата на барока – „Стабат Матер” на Джовани Батиста Перголези.  То рисува страданието като част от нашия живот, която не можем да избегнем, но трябва да намерим смисъла и силата да го преживеем. Творбата е написана върху най-тъжния духовен текст – майката, оплакваща разпнатия на кръста свой син. Страстната седмица и последващите празници отминаха, но продължаваме да живеем с болката на горчивото ни съвремие, в което много хора изгубиха близките си, и много майки губят синовете си.

Второто послание на концерта е ЗА ЛЮБОВ - хорът ще изпрати с изпълнението на хорови миниатюри от разнообразни жанрове и от различни краища на света. В тях ще преживеем човешките копнежи, ще се докоснем до природата като извор на любовта, ще усетим месец май и пролетните трепети.  В песните се изразява и неподправената привързаност към родния край и възторга, който ни дава връзката с него.

С „Малката джаз меса” на английския композитор Боб Чилкот ще завършим концерта, и ще отправим посланието си ЗА НАДЕЖДА. Последните думи от произведението „Ти, който пое греховете на света, дай на нас мир!“ можем да погледнем и като поука от днешните събития – да направим света такъв, че да не се налага някой да страда заради грешките на всички. И да се надяваме за мир между хората” – споделя хормайсторът на Държавна опера Стара Загора Младен Станев.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
10.05.2022 г. 14:21
Посетено:
663
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34652-horat-na-darzhavna-opera-stara-zagora-s-kontsert-klasichno-i-modernistichno