Музика

Цикъл концерти "Вива ла музика": "Немска музика" - концерт на проф. Веселин Парашкевов - цигулка

18 май 2022 г., 19:00 ч., Сити Марк Арт Център

Цикъл концерти "Вива ла музика": "Немска музика" - концерт на проф. Веселин Парашкевов - цигулка

 

◊ ПОКАНА

Сити Марк Арт Център
представя

Цикъл концерти "Вива ла музика"

"Немска музика"

Концерт на проф. Веселин Парашкевов - цигулка

18 май 2022 г., 19:00 ч.

 В програмата: Й. С. Бах – Първа и втора партити за соло цигулка

      

На 18 май в Сити Марк Арт Център ще гостува един от забележителните български музиканти, цигуларят проф. Веселин Парашкевов. 

Веселин Парашкевов е един от водещите цигулари в Германия със завидна солова кариера, дългогодишен професор в прочутата Folkwangschule в град Есен, бил е концертмайстор на водещи оркестри в света като Виенската филхармония, Оркестъра на Западногерманското радио и др. 

Един от питомците на прочутия Интернат за даровити деца в София, още от малък той учи при Леон Суружон, по-късно при Дина Шнайдерман и Емил Камиларов. Следват три години специализация в Петербургската консерватория при известния Михаил Вайман и майсторски класове във Виена. Важна за неговото развитие като музикант е и срещата му в Женева със световноизвестния цигулков  виртуоз Хенрих Шеринг.

През последните години към географията на концертните му изяви особено активно е присъствието му в новите музикални метрополии Тайван, Япония...

В многогодишната концертна дейност на Веселин Парашкевов особено място заемат сонатите и партитите на Йохан Себастиан Бах, безспорен връх в соловата музикална литература за цигулка. На концерта на 18 май проф. Парашкевов ще зарадва софийската публика с две от партитите на Йохан Себастиан Бах - в си минор и в ре минор (с прочутата Шакона!)

 

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
07.05.2022 г. 11:33
Етикети:
"Вива ла музика"концертСити Марк Арт Център
проф. Веселин Парашкевов - цигулка
Немска музика
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34626-tsikal-kontserti-viva-la-muzika-nemska-muzika-kontsert-na-prof-veselin-parashkevov-tsigulka