Музика

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Концерт на 29 април от 19.00 часа в Зала "България"

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

 

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

На 29 април от 19.00 часа в Зала "България" гост-диригентът Константин Добройков заедно с Радиооркестъра и Смесения хор на БНР ще изпълнят Голяма меса в до минор KV427 от Волфганг Амадеус Моцарт. 

Номинираният за „Грами“ диригент Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера - Пловдив от 2013 г. и е диригент на Sofia Record Factory от 2016 г. Творческата му дейност е свързана с камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио,  Държавна Филхармония - Кошице, Словакия, Радиосимфоничния оркестър на Словакия, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия „Синфониета Братислава“. От 2011 г. до 2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ.

Константин Добройков е доктор по музикалните науки със специалност оркестрово дирижиране от Boston University. Специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.

Първата от многобройните си меси Моцарт написва едва на 10-годишна възраст. Голямата меса в до минор  KV427 е създадена през 1782 г., според различни източници или в чест на раждането на дете, или по случай възстановяването на съпругата му Констанца. Месата е най-дълга, с удивителна хармония, красота, чувственост и характерен стил, но остава незавършена. Премиерата на трите части – Kyrie, Gloria, Sanctus е през 1783 г. в църквата „Св. Петър“ в Залцбург, като сопрановата партия изпява съпругата му. Следващото ѝ изпълнение е след смъртта на Моцарт под диригентството на Алоис Шмидт, който довършва месата по записки на композитора.

В тази забележителна творба ще вземат участие едни от най-изявените майстори на вокалното изкуство в България, солистите - Пламена Гиргинова - сопран, Мария Радоева - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор и Иво Йорданов - баритон. 

 

* * *

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и в мрежата на eventim.

 

 

Автор:
Мая Филипова
Публикация:
19.04.2022 г. 15:49