Музика

Уикенд с "Музика без граници" в Камерна зала "България"

Басът Ивайло Джуров в "Зимен път" на Франц Шуберт на 17 април

 

◊ „МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ" В КАМЕРНА ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ"

Софийската филхармония и Държавна опера Стара Загора
представят

Уикенд с „Музика без граници” в Камерна зала „България”
 

Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят на 17 април, неделя, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България” един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise / Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер.

Ивайло Джуров се готви през целия си професионален път за „Зимен път” – среща се съвсем млад с цикъла и сега вече е готов да го изпълни в една осмислена и съвършена интерпретация. Негови са и преводите на текстовете на песните на последния вокален опус на Шуберт.

Сюжетът е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

„Безразсъден съм в желанието, през пустиня да съм сам…”

С тези думи скитникът преплита копнежа в себе си, със стремежа към безусловна свобода. Шуберт и Мюлер, без да се познават в земния си път, ни завещават опуса на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата!

“За мен във всяка от песните синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне до край, до дълбоки емоционални хоризонти. Щастлив съм сега, че имам възможността да изпълня цялостно този цикъл и да го представя на публиката след Стара Загора и в София, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!” – споделя Ивайло Джуров.

Ивайло Джуров е роден в Русе. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а по-късно и на контрабас.На шестнадесет години е първият му досег до класическото пеене. Ако има нещо, което слага траен отпечатък върху музикалното му и емоционално усещане, то това е камерният жанр. Може би и за това пътят му го отвежда до Кралската консерватория в гр. Хага - Холандия. Още на 17 години там изучава камерно пеене и немска фонетика при доц. Рина Корнелисенс. Черпи опит и вдъхновение от Дитрих Фишер Дискау, с когото се среща на майсторски клас през 1995 г. във Виена. Именно той е причината още тогава да се запознае с някои песни от цикъла “Зимен път” на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт. 26 години след тази среща Ивайло Джуров е развълнуван и готов да представи пред софийската публика това музикално-поетично пътешествие. 

Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство, започва да свири на пиано от 5-годишна възраст. През 1996 г. завършва Средното музикално училище “Христина Морфова”, а през 2002 г. и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив при проф. Роксана Богданова. Съпровождала е изпълнения на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и много други.

*

Съкровено с Ивайло Джуров пред БНТ – репортаж на Миглена Стойчева, излъчен преди отлагането на концерта, планиран за 5 февруари: https://bnt.bg/news/kamerti-koncerti-muzika-bez-granici
 
_________________

Важно!
Закупените билети за отложения от 5 февруари за 17 април концерт „Зимен път” на сцената на Камерна зала „България” – важат без презаверка.
 
Билети за концертите са налични на касата на зала "България", онлайн и в мрежата на Ивентим.
Цени на билетите:15 лв.
Специална цена за пенсионери – 12 лв.
За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
16.04.2022 г. 11:42
Посетено:
750
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34542-uikend-s-muzika-bez-granitsi-v-kamerna-zala-balgariya