Музика

Русенска опера представя "Реквием" от Джузепе Верди. Диригент Маестро Емил Табаков

16 април 2022, 19 часа, Зала Филхармония - Русе

 

◊ ПОКАНА

По традиция в навечерието на най-светлия християнски празник Великден, в дните предшестващи Страстната седмица по православния църковен календар, Русенска опера ще подари на публиката в Дунавската столица сакралната Вердиева творба, неговият   забележителен “Реквием”!

На Лазарова събота, денят, в който според Светото писание Исус възкресява Лазар, русенци ще имат възможност да преживеят вечната музика на великия италиански композитор, която дълбоко докосва  и вълнува душите на всеки!

Заупокойната меса е изпълнена за първи път на 22 май 1874 година и става първата творба от този жанр, представена пред публика само три дни по-късно на оперна сцена,  и то в Миланската "Скала". Това не е случайно, защото Верди използва в творбата си драматични контрасти, за да изрази силните емоции, породени от текста, по начина по който прави това и в своите опери.

След премиерата, Реквиемът е бил критикуван, заради близостта си с оперния жанр, въпреки богослужебните текстове, по които е писан. Критиците са били раздвоени между възхвала и порицание по повод желанието на Верди да разчупи стандартните композиционни правила, за да предизвика с музиката си емоционален ефект.

Времето доказва, че именно тази особеност е причината за огромния успех на творбата. Сюблимният характер и разтърсващите мелодии на Реквиема  вълнуват най-съкровените чувства и преживявания на човешката душа.

На 16 април в зала Филхармония публиката ще има възможност да се наслади на едни от най-ярките солисти на Русенската опера.

Сопраното Владислава Гарвалова дебютира в Реквиема на Верди на русенска сцена през 2011 година, под палката на покойния Маестро Георги Чапразов. Оттогава още два пъти певицата с въздействаща харизма и забележителна красота на гласа излиза на Русенска сцена в тази велика творба на Верди.

Мецосопраното Петя Цонева, дългогодишен солист на Русенска опера, изявила таланта си на много европейски и световни сцени, е изпълнявала Реквиема на Верди пред взискателната публика на Париж, Лайпциг, Амстердам, Одерцо и Порденоне в Италия, както и в Зала “България” с огромен успех.

Тенорът Михаил Михайлов  дебютира в сакралната творба на Верди на лондонска сцена с Кралския симфоничен оркестър през 2013 година. След това той се представя с него и пред публиката във Фрайбург (Германия), Яш (Румъния) и Краков (Полша).

Басът Момчил Миланов изпълнява Реквием пред русенската публика преди 9 години под диригенството на Жан Ив Годен. Когато за първи път чува този шедьовър на Верди, е само на 8 години: „Струваше ми се, че гласовете идват от небето заедно със светлината, че ангелите пеят за мен“.

Световноизвестният Маестро Емил Табаков, един от най-големите посланици на българската култура по света, роден в Русе, ще дирижира концерта.

Диригент на хора е Стелияна Димитрова-Хернани, която вече десет години ръководи успешно хористите на емблематичния културен институт в града, както и Смесения хор "Дунавски звуци", който също участва в концерта.

* * *

Билети на каса Опера: понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа и на https://www.ruseopera.com/

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
14.04.2022 г. 17:20
Посетено:
895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34527-rusenska-opera-predstavya-rekviem-ot-dzhuzepe-verdi-dirigent-maestro-emil-tabakov