Музика

„Пролетни гласове“ с балет и музика във „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

На 17 април – Цветница, от 11 часа във Фестивалния и конгресен център малки танцьори и музиканти от НУИ „Добри Христов“ ще донесат пролетта с най-хубавите творби на класиката, фолклора и филмовата музика

 

„Пролетни гласове“ с балет и музика във „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Точно на Цветница пролетта ще нахлуе с цялата си цветност и свежест в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. На 17 април в 11 часа младите таланти от НУИ „Добри Христов“ излизат на сцената в концерта „Пролетни гласове“ - част от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Ще прозвучат най-красивите музикални теми от класиката и фолклора, съпътствани от зареждащи с настроение танци.

„Пролетни гласове“ е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ 2 и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната водеща Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”.

Спектакълът ще бъде открит с грандиозен номер по „Пролетни гласове“ на Йохан Щраус, изпълнен от Младежкия симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов” с диригент Страцимир Павлов и от малки балерини и балетисти от училището. Педагозите от специалност „Класически танц“ Десислава Стойнешка и Елица Калова са подготвили пролетни хореографии, които ще украсят концерта. Фрагменти от балета „Арлекинада“ на Дриго и операта „Селска чест“ на Маскани ще бъдат пресъздадени от учениците, които усилено ги репетират през последните дни.

Емоция в концерта ще внесат малките цигулари от ансамбъл „Виолино“ в акомпанимент на рояла на Радослава Байчева и ударни – Благовест Ангелов. Трио китари и струнен оркестър при НУИ „Добри Христов“ ще изпълнят каватина от филма „Ловецът на елени“ под палката на Стефан Славчев.

За радост на многобройните почитатели на българското народно творчество пролетни ритми ще донесат децата от фолклорните паралелки. Трио гайди ще изпълни „Варненска импресия“, обработка и аранжимент на Красимир Кондов. Детски фолклорен ансамбъл, воден от Иванка Друмева и Недко Царев, и кавалджийска група с ръководител Николай Докторов ще поднесат пъстри фолклорни мотиви. Десетокласничката Славея Славейкова ще изпълни песента „Калинина майка“. Фолклорната плетеница ще завърши с ефектен Пазарджишки танц на ученици с преподавател Радослав Иванов.

Верен на стила си да екзалтира публиката с филмова музика, маестро Страцимир Павлов е подготвил аранжименти на зареждащи киномелодии. Сред тях – Ел Танго от филма „Мулен руж“ със солисти Елица Кръстева, цигулка, и Ваня Николчева, виолончело. Младежкият симфоничен оркестър ще изпълни теми от мюзикъла „Любовта никога не умира“ на Андрю Лойд Уебър.

Огненият градус на настроението ще продължи да се покачва с „Арагонска хота“ по музика на Глинка, изиграна от ученици по класически танц с ръководител Цветалина Нахабедян. Безсмъртният кан-кан от операта „Орфей и Евридика“ ще бъде кулминация на пролетния концерт, а страстната тема на Монтеки и Капулети от балета „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев ще бъде сюрпризът на спектакъла с два неочаквани акцента – солисти от клавирно дуо и хип-хоп рапиране на Мария Янева.

Всеки варненец и гост на града, който иска да направи своята Цветница танцувална и музикална е добре дошъл на 17 април, неделя, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, за да вземе от енергията на младостта и таланта.

Началото е от 11 часа.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс 

https://varnasummerfest.org
https://www.facebook.com/vnsummerfest

Снимки Росен Донев

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
14.04.2022 г. 14:04
Посетено:
711
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34525-proletni-glasove-s-balet-i-muzika-vav-varnensko-lyato-za-detsa-ot-obrazovatelniya-modul-na-mmf-varnensko-lyato