Музика

Концерт "Да живее оперетата!” - солистът на Държавна опера Русе Иван Пенчев ще отбележи своя 30-годишен житейски юбилей

“Един тенор на тридесет" - 15 април, 19 часа, Зала Европа на Доходно здание

 

◊ ПОКАНА

Солистът на Държавна опера Русе Иван Пенчев ще отбележи своя 30-годишен житейски юбилей с концерт озаглавен “Да живее оперетата!”

Празничното събитие под мотото “Един тенор на тридесет” ще се състои на 15 април, петък, от 19 часа, в зала Европа на Доходното здание.

За честването на младия певец с любими арии и дуети от оперетния жанр, заедно с него на сцената ще участват още четири прекрасни дами, партнирали му в спектаклите на Русенската опера. Съпругата му Глория Пенчева, Даниела Караиванова, Мария Анастасова и Нели Петкова. Клавирният съпровод е на Божена Петрова, а конферансът е поверен на Диана Димитрова.

В програмата са включени творби на Франц Лехар, Имре Калман, Йохан Щраус-син, Асен Карастоянов и Парашкев Хаджиев.

Мецосопраното Глория Пенчева, житейската половинка на младия тенор, ще излезе на сцената след двегодишно отсъствие, в което роди и се грижи за двете им близначки Малена и Калина.

Даниела Караиванова, другата изявена солистка, която ще видим на празничната сцена, ще партнира на рожденика в дуета на Лиляна и Павлин от най-обичаната, и най-често поставяната родна оперета “Българи от старо време” от Асен Карастоянов.

Приятелството на Иван Пенчев със сопраното Мария Анастасова, най-младото попълнение на операта, се ражда в съвместната им работа върху мюзикъла “Принцесата и свинарят”, където изпълняват главните роли.

Нели Петкова е третото сопрано в компанията. Тя прави дебют като Силва в “Царицата на Чардаша” на плевенска сцена миналото лято, където като Едвин ѝ партнира именно Иван Пенчев.

Иван Пенчев е солист на Държавна опера - Русе от 2017 година и участва в почти всички заглавия от афиша на културния институт.

На сцената на Русенска опера младият тенор дебютира в ролите на княз Едвин от оперетата „Царицата на Чардаша“, Айзенщайн и Алфред от оперетата ,,Прилепът", Павлин и Иван от оперетата ,,Българи от старо време", Барон Коломан Жупан от оперетата ,,Графиня Марица", Бразилецът от оперетата ,,Парижки живот", Кадията от операта „Луд Гидия“, Рамендадо от операта ,,Кармен", Фронтино от операта „Странното недоразумение“ от Росини (първо изпълнение за България), Малкълм от операта „Макбет“, Горилков от мюзикъла ,,Кой е Големанов?'', Рикардо от операта ,,Ернани" и др.

Лауреат на много конкурси, някои от които: Националния конкурс за млади инструменталисти и певци ”Светослав Обретенов“, Академичен конкурс „Проф. Илия Йосифов“, на Първия академичен конкурс за оперета и мюзикъл в НМТ гр. София, Международен конкурс "Франц Шуберт" гр. Русе…

Заповядайте да честваме 30 години на тенора Иван Пенчев, заедно с музиката от любимия му оперетен жанр!

*

Билети на каса Опера: понеделник - петък от 10.00 до 18.30 часа и на https://www.ruseopera.com/

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
14.04.2022 г. 13:28
Посетено:
726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34517-kontsert-da-zhivee-operetata-solistat-na-darzhavna-opera-ruse-ivan-penchev-shte-otbelezhi-svoya-30-godishen-zhiteyski-yubiley