Музика

Концерт "С обич за Ростислав Йовчев"

Осем студенти на професора свирят в негова памет

Концерт "С обич за Ростислав Йовчев"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Осем много добри пианисти, студенти на проф. Ростислав Йовчев, ще свирят в памет на своя любим преподавател на 12 април от 19.00 часа в столичната зала БИАД - ул. "Раковски" 108, ет. 2, във втория концерт от цикъла „Музикални вторници 2022“, който се провежда  с подкрепата на Столична община и тази година за първи път е включен в Календара на значимите културни събития на София.

Концертът е озаглавен „С обич за проф. Йовчев“, а между отделните произведения на екрана в зала БИАД зрителите ще могат да чуят и видят изпълнения на Ростислав Йовчев, с които е спечелил уважението на любителите на клавирното изкуство не само в България, но и в много страни на Европа, Азия, Америка и Африка.

Програма на концерта:

  1. Франц Шуберт

„Aлегро“ в ла минор за пиано на 4 ръце, D 947
Изп. Елица Мирчева и Зорница Гетова

  1. Исак Албенис

„Астуриас“ из сюита „Еспаньола“, оп. 47
Изп. Павлина Радионова

  1. Франц Шуберт

Соната за пиано, ла минор, №16, оп. 42 - първа част
Изп. Невена Пеева

  1. Сергей Рахманинов

„Романс“ и „Скерцо“ из „Шест миниатюри“ за пиано на 4 ръце, оп. 11
Изп. Валерия Попова и Зорница Гетова

  1. Дмитрий Шостакович

Прелюд и фуга, ми бемол мажор, оп. 87 №19
Изп. Стефания Русева

  1. Николай Капустин

Прелюди №3 и №4
Изп. Павлина Радионова

  1. Aлександър Райчев – Пиеси №4 и №5 из „Десет пиеси“
    Изп. Николай Хилендаров
  2. Веселин Стоянов

„Сарабанда“ и „Токата“ из „Сюита за пиано“
Изп. Георги Белчев  

 

Ростислав Йовчев (1961-2021) е роден в София. Завършва СМУ “Любомир Пипков” при Людмила Стоянова (1980), а след това редовно следване и  майсторски клас в НМА “Панчо Владигеров” в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986).

Лауреат е на национални и международни  конкурси: І награда на “Светослав Обретенов” (1980); ІІІ награда в Салерно, Италия (1981); І награда на “Карол Шимановски” (1982);  ІІІ награда на “Пилар Байона”, Испания (1983); награда за най-добро изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела,  Испания (1984).

Специализирал е в Кралската консерватория в  Брюксел (в областта на клавирния концерт), камерна музика и  съпровод на солова песен (1992-1993). Преподавал е пиано във  Висшия музикален институт в град Сус, Република Тунис (2002- 2004).  

Проф.д-р Ростислав Йовчев е изнасял концерти в България и в страни от четири континента, между които Германия, Белгия,  Испания, Полша, Унгария, Румъния, Малта, Хърватия, Кипър,  Южна Корея, Тунис, Турция, САЩ. Водил е майсторски клас в  Мелвил САЩ, Сеул, Корея, Яш, Румъния, Анкара, Турция, Триест,  Италия Бирмингам, Великобритания и на много места в България.

Реализирал е аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и  Сарагоса. Има издадени 5 компакт-диска. Репертоарът му обхваща  всички стилове и епохи, в него се срещат рядко изпълнявани  произведения като Вариации-Диабели от Бетовен, Голяма соната на  Чайковски, цикълът „Иберия” от Албенис, почти всички солови  творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от  български и чуждестранни композитори. Носител на Кристална  лира в две категории- „Изпълнителство“ и „Музикална критика“ за  2011 г.

От 2013 г. е доктор, а от 2014 г. професор в НМА „проф. Панчо  Владигеров“, където от 2008 г. до 2020 г. е завеждащ катедра  “Пиано” към Теоретичния факултет.

---------------

Билети - пред входа на залата преди началото на концерта.

 

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
08.04.2022 г. 18:01
Посетено:
812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34486-kontsert-s-obich-za-rostislav-yovchev